Statele Unite denunță ROLUL AGRESIV al Rusiei /Washingtonul urmărește atent situația din Transnistria
Administrația Joe Biden a exprimat preocupări asupra solicitării regiunii separatiste Transnistria de a beneficia de protecție din partea Rusiei, Washingtonul reiterând că susține integritatea Republicii Moldova.
”Ținând cont de rolul tot mai agresiv al Rusiei în Europa, urmărim foarte atent acțiunile Rusiei în Transnistria și situația regională generală”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de agenția Reuters.
”Statele Unite susțin cu fermitate suveranitatea Republicii Moldova și integritatea teritorială a țării în frontierele recunoscute internațional. Continuăm să încurajăm Chișinăul și Tiraspolul să colaboreze și să identifice soluții la problemele presante care afectează comunitățile de pe malurile Nistrului”, a subliniat Matthew Miller.
Parlamentul regiunii separatiste Transnistria, nerecunoscută internațional, a cerut miercuri protecție din partea Rusiei, denunțând ”presiuni” ale Guvernului de la Chișinău, care a adoptat restricții economice contra Tiraspolului.
”Ne adresăm Parlamentului Rusiei cu rugămintea aplicării de măsuri pentru protejarea Transnistriei, în contextul presiunilor din ce în ce mai mari ale Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune”, arată rezoluția adoptată de către deputații transnistreni.
În replică, Administrația Vladimir Putin a anunțat că tratează ”cu prioritate” apărarea locuitorilor Transnistriei.
”Protejarea intereselor locuitorilor Transnistriei, a compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate solicitările sunt examinate cu atenție de entitățile de resort din Rusia”, a comunicat Ministerul rus de Externe.
O eventuală intervenție militară a Rusiei riscă să amplifice conflictul regional, în contextul în care Transnistria se învecinează cu Ucraina. Rusia menține trupe în Transnistria din 1992.
Transnistria și-a proclamat independența unilateral în 1990, dar manevra nu este recunoscută la nivel internațional. Administrația de la Chișinău a respins constant acuzațiile privind exercitarea de presiuni asupra Tiraspolului, acuzând Moscova că încearcă destabilizarea Republicii Moldova.
Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) cred că o intervenție militară a Rusiei pentru anexarea Transnistriei este improbabilă în acest moment. Prezența militară rusă în Transnistria nu este suficient de mare pentru lansarea unui atac, iar rutele de suplimentare a trupelor trec prin Ucraina. În acest context, Rusia ar putea încerca să intensifice conflictul dintre Transnistria și Guvernul de la Chișinău.
Foto: Profimedia
Citește și:
Handelsblatt: Cum va reacționa Vladimir Putin la cererea TRANSNISTRIEI de a primi protecție