Statele Unite iau în considerare includerea României și a altor trei țări în programul Visa Waiver. În acest caz, românii ar putea intra fără viză pe teritoriul SUA
Statele Unite iau în considerare includerea României și a altor trei state în programul Visa Waiver, cel care le permite cetățenilor acestor țări să călătorească în SUA fără viză pentru perioade de până la 90 de zile.
Declarația a fost făcută marți de către secretarul american pentru Securitate Internă, Alejando Mayorkas, informează Reuters.
„Avem patru candidați în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria și România. Suntem foarte, foarte concentrați pe acest program”, a declarat Mayorkas marți, la un eveniment al industriei turismului.
Acesta a adăugat că programul Visa Waiver oferă avantaje economice și de securitate semnificative.
În septembrie, Statele Unite au adăugat Croația în acest program.
Directorul executiv al Asociației pentru Turism din SUA, Roger Dow, a declarat marți că includerea Croației în program aduce 100 de milioane de dolari economiei SUA.
„De fiecare dată când adăugați câte o țară, numărul călătoriilor pur și simplu crește”, a spus Dow.
Statele Unite au purtat deja discuții privind includerea acestor țări în Visa Waiver
Casa Albă a anunțat în august, după o întâlnire între președintele Joe Biden și prim-ministrul israelian Naftali Bennett, că Biden a subliniat că „Administrația sa va consolida cooperarea bilaterală cu Israelul în așa fel încât să aducă beneficii atât cetățenilor americani, cât și cetățenilor israelieni”, inclusiv prin includerea Israelului în programul prin care se elimină obligativitatea vizelor.
În februarie, Mayorkas a discutat cu Comisarul pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene și ambii „şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru programul Visa Waiver”.
În prezent există 40 de țări incluse în acest program. Pentru a participa la acesta, o țară trebuie să îndeplinească cerințe legate de combaterea terorismului, statul de drept, aplicarea legislației privind imigrația, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor.
Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborare strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, a informat luna trecută Departamentul american pentru Securitate Internă.