Statele Unite INTERZIC importul unor produse fabricate în China. Care este motivul
Încă două companii chineze au fost adăugate de Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite pe lista de interdicții privind importul de produse în Statele Unite.
Baowu Group Xinjiang Bayi Iron and Steel, un producător de oțel, și Changzhou Guanghui Food Ingredients, un producător de aspartam și alți îndulcitori artificiali, sunt cele mai noi companii de pe lista alcătuită de Department of Homeland Security, scrie Associated Press.
Ambele companii sunt acuzate de implicare în utilizarea forței de muncă forțată, în regiunea Xinjiang, din extremitatea vestică a Chinei.
Decizia Homeland Security marchează o extindere a domeniului de interdicții privind importurile, parte a eforturilor SUA de a împiedica intrarea în țară a produselor despre care guvernul afirmă că sunt legate de cazuri de încălcare ale drepturilor omului.
„Acțiunile de astăzi reafirmă angajamentul nostru de a elimina munca forțată din lanțurile de aprovizionare din SUA și de a susține valorile noastre privind drepturile omului pentru toți”, a declarat Robert Silvers, subsecretar de stat pentru politici la Homeland Security. „Niciun sector nu este exceptat. Vom continua să identificăm entități din toate industriile și să îi tragem la răspundere pe cei care încearcă să profite de pe urma exploatării și a abuzurilor.”
La sfârșitul anului 2021, președintele Joe Biden a semnat Legea privind prevenirea muncii forțate a uigurilor. Legea fusese adoptată ca urmare a acuzațiilor formulate împotriva Beijingului privind încălcarea drepturilor omului în cazul membrilor grupului etnic uigur și a altor minorități musulmane din regiunea Xinjiang.
Guvernul chinez a respins acuzațiile ca fiind minciuni și și-a motivate politicile din zona Xinjiang ca fiind initiative împotriva terorismului și pentru asigurarea stabilității.
Din iunie 2022, lista a ajuns la un total de 75 de companii acuzate de utilizarea muncii forțate în Xinjiang sau de aprovizionarea cu materiale legate de această muncă forțată, au anunțat oficialii Homeland Security.
Inițial, interdicțiile erau limitate la produsele din domeniul energiei solare, roșiile, bumbacul și îmbrăcămintea, însă, în ultimele luni, guvernul SUA a identificat noi sectoare pentru aplicare, inclusiv aluminiul și fructele de mare.
„Aceasta este doar o reflectare a faptului că, din păcate, munca forțată continuă să păteze prea multe lanțuri de aprovizionare”, a declarat Silvers. „Așa că sfera de aplicare a legii este de fapt destul de largă din perspectiva sectoarelor industriale”.
Noua abordare a Statelor Unite a marcat o schimbare în relația comercială cu China, în sensul în care Statele Unite iau din ce în ce mai mult în considerare securitatea națională și drepturile omului. La rândul său, Beijingul a acuzat SUA că utilizează drepturile omului ca un pretext pentru a suprima creșterea economică a Chinei.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: