Exprimându-se în fața Comisiei pentru Apărare din Senatul american, Ashton Carter a dat asigurări că Statele Unite „pot și vor reacționa” în cazul încălcării Tratatului INF de către partea rusă.
Potrivit lui Martin Dempsey, un eventual răspuns al Statelor Unite se va încadra în „prevederile Tratatului INF”. Washingtonul ia în calcul trei opțiuni, a precizat secretarul american al Apărării.
În cazul în care Statele Unite și aliații săi vor fi amenințați de rachete de croazieră rusești cu rază medie de acțiune, Washingtonul va recurge la apărarea activă. De asemenea, Statele Unite ar putea lua contramăsuri pentru a preveni folosirea unor astfel de arme, ceea ce ar însemna, potrivit lui Carter, „o confruntare militară deschisă”. A treia opțiune ar fi renunțarea la tratat.
Acordul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de Statele Unite și Uniunea Sovietică în 1987 și intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părți să distrugă toate rachetele balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.
Ashton Carter, secretarul american al Apărării