Statele Unite pregătesc „o intervenție”, Rusia se opune: Regimul sirian a utilizat aproape sigur arme chimice

Publicat: 26 08. 2013, 09:03
Actualizat: 26 03. 2019, 09:21

Statele Unite sunt convinse că regimul din Siria a utilizat arme chimice și forțează o intervenție pentru debarcarea regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Rusia se opune, considerând acțiunea americanilor „o gravă eroare”. Regimul de la Damasc a trecut „linia roșie” – este mesajul de la Washington, toți ochii lumii fiind îndreptați acum spre acțiunile americane în zonă.

Statele Unite consideră că accesul pe care regimul de la Damasc îl promite anchetatorilor ONU nu este credibil, apreciind că este aproape sigur că armata siriană a utilizat arme chimice la Damasc, relatează AFP.

„Accesul ONU propus de Damasc nu este credibil”, a declarat un oficial american citat de AFP.

Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Națiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice. „Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian și Națiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane; acordul va permite echipei de experți a ONU, condusă de profesorul Aake Sellström, să investigheze acuzațiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc Acordul intră în vigoare imediat”, a comunicat Ministerul sirian de Externe.

Kerry are „foarte puține îndoieli” cu privire la utilizarea armei chimice de către Damasc

Secretarul de Stat John Kerry l-a sunt duminică pe secretarul general al ONU și pe miniștrii de Externe britanic, francez și rus pentru a le spune că are „foarte puține îndoieli” în privința comiterii unui atac cu arma chimică de către Siria pe 21 august, a declarat un diplomat, relatează AFP.

Potrivit acestui oficial din cadrul Departamentului de Stat, Kerry a subliniat în conversația cu Ban Ki-moon, William Hague, Laurent Fabius, John Baird și Serghei Lavrov că, „dacă regimul sirian voia să dovedească lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi încetat bombardamentele în această zonă și ar fi oferit acces imediat ONU în urmă cu cinci zile”.

Șeful diplomației americane a „spus clar, în baza informațiilor împărtășite cu partenerii (americanilor) și altor informații, că există foarte puține îndoieli asupra utilizării unei arme chimice de către regimul sirian”, l-a citat diplomatul american.

Alt oficial american a declarat pentru AFP că Statele Unite au doar „foarte puține îndoieli” asupra faptului că Damascul a recurs miercuri la o armă chimică, acțiune considerată mult timp de către Washington o „linie roșie”.

În plus, potrivit acestui oficial, unda verde dată de Siria unei anchete ONU vine „prea târziu pentru a fi credibilă, mai ales pentru că probele disponibile au fost foarte alterate de bombardamentele continue efectuate de regim și alte acte deliberate în ultimele cinci zile”.

Declarațiile lui Kerry sunt citate în contextul în care președintele Barack Obama pare să se apropie de o eventuală acțiune militară limitată în Siria. El a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel, la Casa Albă, și a discutat cu aliații săi, premierul britanic David Cameron și președintele francez François Hollande, în vederea „unui răspuns serios” la presupusul masacru de la Ghouta, lângă Damasc.

Cu toate acestea, Casa Albă a dezmințit duminică seara informații publicate de cotidianul britanic The Telegraph potrivit cărora Washingtonul și Londra se pregătesc să lanseze o operațiune armată comună „în zilele următoare”.

„Președintele (Obama) nu a decis să angajeze o acțiune militară”, a oferit asigurări un oficial din cadrul președinției americane.

Experți ONU urmează să înceapă să ancheteze luni la locul presupusului atac chimic lângă Damasc, după ce au obținut o undă verde din partea Siriei, considerată prea târzie de către țări occidentale.

O posibilă intervenție SUA în Siria va avea consecințe „extrem de grave”, afirmă Moscova

Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecințe „extrem de grave” ale unei posibile intervenții militare în Siria, într-o convorbire telefonică purtată de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.

„Domnul Lavrov a atras atenția interlocutorului său asupra consecințelor exterm de grave ale unei posibile intervenții militare, pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde țări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Bashar al-Assad consideră „nebunești” acuzațiile occidentalilor privind un atac chimic

Bashar al-Assad a calificat drept „nebunești” acuzațiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul său și a avertizat Statele Unite că planurile lor de intervenție militară în Siria sunt sortite „eșecului”, într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia, relatează AFP.

„Declarațiile unor politicieni din Statele Unite și Occident sunt o insultă la adresa bunului simț”, a declarat el. „Statele Unite vor avea parte de un eșec ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam”, dacă decid să efectueze o operațiune militară în Siria, a adăugat președintele sirian.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro