Prima pagină » Știri externe » Statele Unite trimit un emisar la București pentru a discuta despre statul de drept

Statele Unite trimit un emisar la București pentru a discuta despre statul de drept

O delegație a Departamentului de Stat american va veni, vineri, la București pentru a discuta, printre altele, despre „eforturi de consolidare a statului de drept", a anunțat diplomația americană.

O delegație a Departamentului de Stat american va veni, vineri, la București pentru a discuta, printre altele, despre „eforturi de consolidare a statului de drept”, a anunțat diplomația americană. Deocamdată, în programul vizitei sunt trecute întâlniri cu președintele Traian Băsescu și cu ministrul Titus Corlățean, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Delegația americană este condusă de Victoria Nuland, Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului John Kerry, unul dintre cei mai influenți oameni din Departamentul de Stat. Vizita în România va dura două zile și va include întâlniri cu oficialii români și cu societatea civilă, pentru a dezbate problemele de pe agenda bileterală, precum statul de drept, explică Departamentul de Stat.

Vizita oficialului american vine la scurt timp după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților și criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România.

FOTO: Massoud Hossaini/AFP/Mediafax

Înainte de a ajunge la București, delegația a mers marți în Olanda, miercuri în Germania și va ajunge joi în Lituania. De la București, Victoria Nuland va merge la Paris.

Predecesorul Victoriei Nuland, Philip Gordon, a venit și el la București, în vara lui 2012, în perioada în care președintele Traian Băsescu era suspendat, pentru a discuta tot despre statul de drept, precum și despre echilibrul puterilor în stat și îngrijorările SUA față de evenimentele politice din România. Gordon s-a întâlnit atunci atât cu premierul Victor Ponta, cât și cu Crin Antonescu, președinte interimar, și Traian Băsescu, președinte suspendat. După aceste întâlniri, americanul a venit cu un mesaj foarte dur pentru puterea de la București.

„Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei (oficialii români, n.red.) conștientizează importanța acestor lucruri și că vor respecta aceste principii”, a declarat oficialul SUA, care a subliniat că țara sa susține pe deplin cele 11 solicitări ale Comisiei Europene pentru România. Gordon a mai explicat, într-o întâlnire cu jurnaliștii, că a venit în România pentru a exprima preocupările Statelor Unite cu referire la referendumul pentru demiterea președintelui. „Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat”, a spus Philip Gordon.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax

Americanii nu au, de mai bine de un an de zile, ambasador la București, misiunea lor în România fiind condusă de Însărcinatul cu Afaceri Duane Butcher. România este singura țară NATO pentru care nu s-a făcut nici măcar nominalizarea de ambasador american. La nivelul UE, doar Irlanda se mai află în această poziție, după cum reiese dintr-o analiză gândul bazată pe din rapoarte ale Departamentului de Stat, CIA și American Foreign Service Association și coroborate cu surse diplomatice americane.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Autor

Citește și