Statele Unite vor începe să staționeze în Germania, în 2026, sisteme balistice cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete hipersonice, pe fondul tensiunilor dintre NATO și Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Washingtonul și Berlinul au anunțat decizia staționării sistemelor balistice americane în Germania cu ocazia summitului NATO aflat în curs la Washington.
”Statele Unite vor iniția transferuri episodice de capabilități balistice cu rază lungă de acțiune din cadrul Forței Multivalente de Reacție în Germania, în 2026, în cadrul planificării pentru staționarea acestor capabilități în viitor”, arată o Declarație comună a Statelor Unite și Germaniei publicată pe site-ul Casei Albe.
”Când vor fi instalate definitiv, aceste unități convenționale cu rază lungă de acțiune vor include rachete SM-6, Tomahawk și sisteme hipersonice, care au raze de acțiune semnificativ mai mari decât actualele baterii terestre instalate în Europa. Transferul acestor capabilități avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite față de Alianța Nord-Atlantică și contribuțiile la sistemul european integrat pentru descurajare militară”, subliniază Washingtonul și Berlinul.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat miercuri, la summitul NATO de la Washington, pentru consolidarea capabilităților Alianței Nord-Atlantice, avertizând că invazia militară rusă în Ucraina periclitează ”ordinea de pace și securitate a Europei”.
”Summitul jubiliar al NATO are loc într-un moment special, Europa se confruntă cu un război brutal, un război de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, care periclitează ordinea de pace și securitate a Europei. Este și mai important că NATO, la 75 de ani de la înființare, este cea mai de succes alianță internațională din istorie. Avem o reuniune de celebrare, dar și un moment în care trebuie să înțelegem sarcinile pe care trebuie să le asumăm”, a afirmat Olaf Scholz.
”Din punctul meu de vedere, este important să urmăm această linie, astfel încât NATO să facă tot posibilul pentru a rămâne o alianță puternică, pentru a proiecta securitate în scopul descurajării războaielor și protejării păcii”, a subliniat Scholz.
Foto: Profimedia
Citește și: