Proiectul, propus de cercetătorii de la Institutul Riken din Japonia, presupune ca telescopul Extreme Universe Space Observatory (EUSO), care se află în prezent la bordul ISS, să fie transformat într-un instrument de detectare a gunoaielor spațiale. Atunci când instrumentul ar descoperi un deșeu care ar pune în pericol ISS, un laser ar urma să fie folosit pentru a distruge obiectul potențial periculos, modificându-i orbita până când acesta reintră în atmosfera terestră și arde din cauza frecării cu aerul.
Acest plan este una dintre mai multe propuneri referitoare la rezolvarea problemei cantității uriașe de „gunoi spațial” care se află pe orbita Pământului. De-a lungul timpului, mai mulți sateliți s-au ciocnit pe orbita terestră, incidente care au dus la răspândirea de cantități mari de obiecte și deșeuri tehnologice pe orbita Terrei, care se pot ciocni de alți sateliți.
Gunoiul spațial, alcătuit din sateliți scoși din uz și alte obiecte care au ajuns pe orbită, constituie un pericol pentru sateliții funcționali, unul dintre aceștia fiind și ISS, care are la bord și un echipaj uman. Alte teorii au sugerat utilizarea unor plase pentru capturarea acestor deșeuri sau trimiterea lor dincolo de orbita terestră folosind un jet puternic de gaz.
Echipa din spatele planului privind utilizarea laserului speră să poată testa sistemul folosind un mic telescop și un laser de la bordul ISS. Dacă planul va funcționa, savanții speră să monteze un sistem complet și mai puternic la bordul Stației Spațiale.
Oamenii de știință speră ca versiunea finală să folosească un telescop de trei metri și un laser construit din aproximativ 10.000 de fibre optice. Sistemul ar fi capabil să lovească o bucată de gunoi spațial de la o distanță de 100 de kilometri.
Echipa este de părere că, dacă laserul instalat la bordul ISS va funcționa, un sistem dedicat va putea fi trimis în spațiu, pe orbitele înalte, unde se află cea mai mare parte a gunoiului spațial cu potențial periculos.