Stațiunea bulgară Sunny Beach rămâne plină, în pofida atentatului antiisraelian. Turiștii din Israel spun că nu se tem: „Bulgarii par mai înspăimântați ca noi”
Viața continuă ca de obicei la Slancev Briag (Sunny Beach), pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, unde plajele, barurile și cazinourile sunt pline, la patru zile de la atentatul sinucigaș antiisraelian comis la 18 iulie pe aeroportul din Burgas, relatează AFP.
Gigantica stațiune balneară, ale cărei hoteluri au o capacitate de 80.000 de paturi, cărora li se adaugă casele și apartamentele de închiriat, este de multă vreme un loc de vacanță preferat de petrecăreți, în pofida coastei betonate, a kitschului produselor și a plajelor supraaglomerate.
Nimeni nu pare să se îngrijoreze din cauza terorismului, cel puțin la prima vedere.
„Este o tradiție: să mergi la Burgas înainte de a face armata”, a declarat Lior, în vârstă de 18 ani, venită din Haifa, al treilea oraș ca mărime din Israel, împreună cu alte trei tinere, la două zile după atentatul soldat cu șase morți, dintre care cinci israelieni și un bulgar, și peste 30 de răniți.
„Nu îmi este teamă”, afirmă prietena ei, Gal, în vârstă de 17 ani, care poartă un tricou pe care se poate citi în ebraică: „Burgas 2012 înainte de armată”.
„Nouă ne place aici. Nu este vârful de gamă, dar este bine și mai ieftin decât în Israel. Mergem în baruri în fiecare seară și ne putem încerca norocul la jocuri”, afirmă doi băieți în vârstă de 23 de ani, Amnon et David, într-un cazino, în timp ce acestea sunt interzise în Israel.
„Bulgarii par mai înspăimântați ca noi … Viața continuă”, exclamă o altă israeliană, Mazal, agent de asigurări în Tel Aviv, în vârstă de aproximativ 50 de ani.
Sezonul este în plin la Sunny Beach, cu aproximativ 1.000 de israelieni, care reprezintă, potrivit turoperatorilor, aproximativ 6 la sută dintre turiști.
Fluxul de turiști nu a fost perturbat de atentat, mărturisesc mai mulți turoperatori intervievați pe aeroport.
„Nu avem anulări. Oamenii întreabă ce s-a întâmplat, dar nu par prea îngrijorați”, declară Denița, a cărei companie lucrează cu Germania.
Clienții săi urcă într-un autocar parcat la câțiva metri de locul exploziei.
„Oamenii sunt îngrijorați, este normal, dar nu încetează să vină”, afirmă colega sa, Stella, ai cărei clienți sunt polonezi, ruși și români.
„Nu sunt anulări în acest stadiu”, confirmă un turoperator care întâmpină adolescenți olandezi”.
„Să ne temem de ce? Am venit pentru mare, distracție și alcool”, afirmă unul dintre ei, Joras, în vârstă de 18 ani.
Contrar turiștilor, îngrijorarea apasă asupra aeroportului, fiind ilustrată de prezența puternică a efectivelor de poliție și de absența oricărei indicații privind orarul de zboral al avioanelor din Tel Aviv.
„Toate avioanele charter din Israel au fost suprimate de pe tabloul cu informații. Multe alte măsuri sunt în vigoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Gheorghi Andreev.
Martoră al atentatului, Shoshi Ailer, în vârstă de 50 de ani, învățătoare originară din Hod HaSharon, în apropiere de Tel Aviv, consideră că măsurile au fost „foarte puține” la sosirea avionului lor, care transporta 150 de turiști israelieni în ziua atacului.
Shoshi și fiul său în vârstă de 18 ani au avut noroc miercuri să nu urce în autocarul care a explodat, incidentul constituind primul atentat antiisraelian din Bulgaria.
Dacă majoritatea turiștilor israelieni care au trecut prin oroarea atentatul au plecat a doua zi, Shoshi și fiul ei au decis să rămână. Dar ea consideră că „mulți oameni se vor gândi mai mult înainte de a veni”. „Bulgaria nu va mai fi văzută ca o țară foarte sigură”.
Primind în 2011 circa 8,7 milioane de turiști străini, dintre care 140.000 din Israel, Bulgaria se aștepta la o creștere cu 8-10 la sută în acest an.
În prezent, turoperatorii speră că atentatul nu le va afecta prea mult afacerile.