Statul care nu mai vrea să adere la UE. Motivul acestei hotărâri

Publicat: 26 08. 2013, 18:05
Actualizat: 03 09. 2019, 14:19

Oficialii din Islanda vor să renunțe la cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE). Ministrul de Externe al acestei țări are deja în vedere desființarea comisiei responsabile de transformarea Islandei într-o țară membră a uniunii, acțiune care semnalează abandonarea negocierilor, informează breakingnews.ie.

Astfel, peste 30 de persoane din cadrul acestui minister își vor pierde locurile de muncă în urma modificării priorităților noului guvern, conform Iceland View.

Ministrul islandez de Externe a declarat recent că a obținut opinia consilierilor lui în legătură cu această problemă și că guvernul de la Reykjavík nu este obligat să adere la UE ca urmare a votului parlamentar din anul 2009 prin care s-a hotărât începerea negocierilor în acest sens.

În acel an, pe data de 16 iulie, Islanda și-a înmânat cererea de aderare la UE. Discuțiile au început însă un an mai târziu, iar procesul de aderare a fost mai îndelungat decât al oricărui alt stat care a vrut să devină, de-a lungul timpului, membru al uniunii.

Decizia vine după ce la mijlocul lunii trecute președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut premierului islandez ca țara sa să decidă „fără întârziere” dacă va continua negocierile sau dacă va abandona planurile de aderare, conform euactiv.

Hotărârea vine, de asemenea, în urma alegerilor de la finalul lunii aprilie în care partidul pro-european al Social Democraților a suferit cea mai mare înfrângere din anul 1944. În urma alegerilor, Sigmundur Gunnlaugsson a fost ales liderul guvernului islandez, devenind astfel la vârsta de 38 de ani cel mai tânăr politician european care a obținut până acum funcția de premier.

Gunnlaugsson este și liderul Partidului Progresiv, ai cărui membri se opun aderării statului la UE.

În prezent, uniunea este alcătuită din 28 de state, mai exact Belgia, Italia, România, Bulgaria, Letonia, Suedia, Danemarca, Lituania, Slovacia, Germania, Luxemburg, Slovenia, Estonia, Malta, Spania, Finlanda, Olanda, Cehia, Franța, Austria, Ungaria, Grecia, Polonia, Regatul Unit, Irlanda, Portugalia, Cipru și Croația.

România a aderat la UE pe data de 1 ianuarie 2007, alături de Bulgaria.

Alți candidați la UE sunt Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia.