Statul Islamic a publicat o nouă înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie
În cea de-a patra înregistrare difuzată de gruparea Stat Islamic în care apare jurnalistul britanic, acesta afirmă, cel mai probabil folosind un discurs pregătit anterior, că opinia publică occidentală este atrasă într-un război pe care nu-l poate câștiga, împotriva a mii de militanți înarmați.
Purtând o salopetă asemănătoare cu cele ale deținuților de la Guantanamo Bay, Cantlie, în vârstă de 43 de ani, avertizează că „cei care speră într-o operațiune chirurgicală curată fără a-și murdări mâinile vor avea parte de o surpriză oribilă”.
De asemenea, John Cantlie descrie difuzarea înregistrărilor video cu uciderea altor prizonieri, printre care jurnalistul american Steven Sotloff și lucrătorul umanitar Alan Henning, ca fiind câștigătoare în orice situație pentru gruparea teroristă sunnită Stat Islamic. „Dacă aceste execuții provoacă nemulțumire publică sau o schimbare politică, aceasta este o victorie uriașă. Iar dacă nu fac decât să îndemne guvernele noastre să lanseze mai multe bombe și să cheltuiască mai multe milioane de dolari, slăbind țările noastre, aceasta este, de asemenea, o victorie”, afirmă jurnalistul britanic.
Înregistrarea apare după publicarea unei reviste color în limba engleză, Dabiq, editată de gruparea Stat Islamic, în care Cantlie ar prezenta detalii despre viața sa în captivitate. Autorul susține că a fost lăsat într-o „cameră întunecată, cu o saltea pe podea”, într-un vid absolut de informații. „Încerc să fiu foarte calm, tolerant și să-mi accept situația… Sunt recunoscător pentru orice confort și pentru orice farfurie de mâncare”, adaugă articolul.
Jurnalistul britanic John Cantlie a fost răpit de două ori în Siria, prima dată în iulie 2012, când a fost încătușat și legat la ochi pentru o săptămână, reușind să scape cu ajutorul Armatei Siriene Libere. El a revenit în Siria în noiembrie 2012, când a fost luat ostatic pentru a doua oară.
Gruparea Stat Islamic a ucis prin decapitare până acum patru ostatici occidentali – jurnaliștii americani James Foley și Steven Sotloff și lucrătorul umanitar britanic David Haines, iar cea de-a patra victimă a fost voluntarul britanic Alan Henning.