Statul Islamic în retragere. Câți soldați a pierdut ISIS
„Provocăm, în prezent, multe pagube Daech (acronimul arab al SI). Ei (jihadiștii) au pierdut (…) 40% din teritoriul pe care-l controlează în Irak, (reprezentând) 20-30% din întregul” teritoriu asupra căruia dețin controlul, a apreciat secretarul de Stat american John Kerry în marja Forumului Economic de la Davos.
Potrivit lui Kerry, Statul Islamic urmează să fie „foarte grav afectat” în Irak și în Siria până la sfârșitul anului.
Deja „există un bilanț prezentat de coaliție (…). Acesta este de 22.000 de morți de la începutul operațiunilor”, a declarat ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, pentru postul France24.
Potrivit coordonatorului UE în lupta împotriva terorismului Gilles de Kerchove, eșecurile înregistrate de SI în fața coaliției ar putea de altfel să-i determine pe unii dintre liderii organizației să se instaleze în Libia, o țară în care „nu au loc atacuri aeriene și (nu există) nici un Guvern deplin funcțional”.
Lansate în vara lui 2014, atacurile aeriene ale coaliției s-au intensificat după atacurile comise la Paris în noiembrie, soldate cu 130 de morți, în special asupra unor instalații de producție petrolieră. Traficul cu petrol este una dintre principalele surse de vent pentru SI.
De când au fost lansate atacurile, SI pare că se află într-o „situație extrem de fragilă”, în opinia lui Jean-Yves Le Drian. „Nu a mai existat nicio ofensivă importantă a Daech de ceva timp”, „mijloacele financiare (ale jihadiștilor) încep, de asemenea, să se termine”, a notat el.
„Intensificarea atacurilor contra Daech dau roade”, a apreciat, de asemnea, comandantul portavionului francez Charles de Gaulle, contraamiralul ené-Jean Crignola, într-o escală la Abu Dhabi.
Însă, a adăugat Jean-Yves Le Drian, „este necesar să rămânem prudenți”. Jihadiștii „au fost zdruncinați, diminuați de intervențiile noastre, inclusiv în ceea ce privește mijloacele grele de care dispun, dar sunt de asemenea obișnuiți cu noua situație”, a spus ministrul. „Ei se amestecă în mijlocul populațiilor civile și se protejează în acest fel. Ei efectuează operațiuni punctuale de rezistență ici-colo”, a adăugat Le Drian.
– „Ritmul intervențiilor va fi accelerat”
Campania aeriană a antrenat primele eșecuri ale SI la Kobane (Siria), Sinjar și Ramadi (Irak). Însă organizația continuă să recruteze combatanți.
Statul Islamic dispune, astfel, de 35.000 de jihadiști – dintre care cel puțin 12.000 sunt străini -, potrivit lui Le Drian.
Iar organizația extremistă a lansat sâmbătă o ofensivă asupra orașului Dier Ezzor (est), aflat în continuare sub controlul Damascului.
Pentru a fi înfrântă, „ritmul intervențiilor va fi accelerat”, a declarat președintele francez François Hollande, după o reuniune la Paris a miniștrilor Apărării din principalele șapte țări contributoare la coaliția anti-SI.
Strategia, reafirmată cu ocazia acestei reuniuni, „implică eliberarea orașelor Rakka, în Siria, și Mosul, în Irak, deoarece acolo se află centrele de comandă ale Statului islamic”, a subliniat șeful statului francez.
François Hollande a notat că, în cursul acestei reuniuni a fost „reafirmată” de asemenea „voința (…) de a ne oferi susținerea forțelor arabe și kurde care luptă împotriva Daech la sol”.
Forțe speciale americane sunt, de asemenea, prezente în ambele țări. Ele „oferă capacități unice care multiplică” eficiența militară a coaliției, și-a exprimat satisfacția secretarul american al Apărării Ashton Carter, într-un discurs susținut la Paris.
Carter a îndemnat Turcia, cu această ocazie, „să facă mai mult” în cadrul coaliției, în special printr-un control mai bun la frontiera sa cu Siria.