„Cred că acum trebuie să negocieze băncile și cei care s-au împrumutat în monedă. Guvernul nu poate decât să joace rolul unui mediator”, a afirmat Orban”, citat de Reuters.
Orban a precizat că instanțele din Ungaria au hotărât că aceia care accesează credite în valută trebuie să acopere riscul fluctuațiilor de curs valutar.
Ungaria a fost una dintre cel mai expuse țări la creditele denominate în franci elvețieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieței, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro și franci în forinți.
În luna noiembrie a anului trecut, guvernul ungar a decis că împrumuturile ipotecare în valută, a căror valoare a fost estimată la 10,3 miliarde de euro, vor fi convertite în forinți. În prezent, totalul creditelor în monedă străină se ridică la 1,7 miliarde de euro. Împrumuturile sunt în cea mai mare parte în franci și au fost folosite pentru cumpărarea de mașini.
Analiștii au apreciat măsura luată în luna noiembrie de către guvernul de la Budapesta, întrucât aceasta a limitat efectele negative ale aprecierii record a francului față de monedele naționale și de euro.
Forintul s-a depreciat cu 16% față de franc săptămâna trecută, după ce banca centrală a Elveției a renunțat la plafonul minim de 1,2 franci/euro.
„Economia Ungaria se confruntă cu un impact limitat în urma aprecierii francului”, a declarat un reprezentant al băncii centrale a Ungariei.