Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998) a introdus o serie de mecanisme instituționale între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, punând capăt unui conflict care dura de câteva decenii.
Prevederile Tratatului de pace, aplicate mai simplu în contextul în care atât Marea Britanie, cât și Irlanda sunt membre ale Uniunii Europene, au început să pară a fi dificil de implementat în contextul eventualității producerii Brexit. De altfel, nemulțumirile grupurilor politice nord-irlandeze și de la Londra față de sistemul vamal nord-irlandez au fost una dintre cauzele pentru care precedentul Acord Brexit, elaborat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, a fost respins de trei ori de Camera Comunelor.
Premierul Boris Johnson a negociat un nou acord cu Uniunea Europeană, eliminând mecanismul numit („backstop”) – o serie de garanții pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda.
Inițial, Irlanda de Nord ar fi urmat să rămână în uniunea vamală a UE, însă noul protocol prevede că întreaga Marea Britanie va părăsi uniunea vamală, deși unele proceduri vamale comunitare se vor aplica produselor care vor ajunge pe teritoriul nord-irlandez din restul Marii Britanii. Prevederile vor rămâne în vigoare până cel puțin în 2024, iar apoi atât timp cât decide Adunarea parlamentară nord-irlandeză. Este neclar la nivel practic cum vor fi evitate controalele la frontiera dintre Marea Britanie și propria provincie Irlanda de Nord sau între Irlanda de Nord și Irlanda. De asemenea, este greu de anticipat cum se va desfășura circulația cetățenilor UE și britanici între Irlanda – Irlanda de Nord – restul Marii Britanii.
Modul de aplicare a prevederilor statutului special al Irlandei de Nord este contestat de formațiunea Partidul Democrat Unionist (DUP), care asigură majoritatea Guvernului Boris Johnson în Camera Comunelor. De asemenea, liderii Scoției și Țării Galilor sunt nemulțumiți că doar Irlanda de Nord va avea un statut special post-Brexit.
Formațiunea DUP a avertizat deja că nu va vota în favoarea Acordului Brexit obținut de premierul conservator Boris Johnson. În acest context, nu este clar cum va reuși premierul Boris Johnson să obțină majoritatea în cursul votului programat sâmbătă. Eventuala respingere a Acordului Brexit ar genera o situație fără precedent, dat fiind că Boris Johnson susține că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord Brexit. Camera Comunelor a adoptat o lege (numită Legea Benn), prin care blochează producerea Brexitului fără acord.
Foto: Wikipedia