Prima pagină » Știri externe » Știință » ADN-ul în 5D! Oamenii de știință au construit o nouă „Arcă a lui Noe”, menită să salveze toate speciile de la extincție pentru miliarde de ani

ADN-ul în 5D! Oamenii de știință au construit o nouă „Arcă a lui Noe”, menită să salveze toate speciile de la extincție pentru miliarde de ani

ADN-ul în 5D! Oamenii de știință au construit o nouă „Arcă a lui Noe”, menită să salveze toate speciile de la extincție pentru miliarde de ani
ADN-ul în 5D! Oamenii de știință au construit o nouă „Arcă a lui Noe”, menită să salveze toate speciile de la extincție pentru miliarde de ani

Pare a fi o invenție inspirată după filmul „Superman” din anul 1978, dar oamenii de știință din Regatul Unit au stocat întregul genom uman pe un „cristal de memorie 5D”.

Pentru cine nu-și mai aduce aminte, cristalele erau folosite de civilizația kriptoniană pentru a comunica prin intermediul hologramelor. Cristalele au fost singura modalitate prin care Jor-El a putut să-și stocheze o copie după conștiința și amintirile sale pentru a-l ghida pe fiul său, Clar Kent. Părinții supereroului au murit în urma distrugerii planetei.

Cristalul ar putea fi singura salvare dacă oamenii eșuează în explorarea spațială

Dacă Terra nu va mai putea găzdui condiții de viață după impactul unui asteroid, izbucnirea unui război nuclear sau erupția unui supervulcan, s-ar putea ca oamenii să nu aibă suficient timp la dispoziție de a dezvolta mijloace de transport spațiale pentru a migra spre alte sisteme solare. Nici nu ar putea proiecta tehnologii cu ajutorul cărora să construiască baze permanente pe Lună sau Marte. La data de 1 august 2024, omenirea a consumat deja toate resursele naturale produse de planetă pentru acest an. Climatologii atrag atenția asupra poluării, schimbărilor climatice și crizei resurselor naturale. Fizicianul Stephen Hawking a avertizat că „oamenii trebuie să părăsească planeta Pământ în următorii 100 de ani, sau riscă extincția”.

 

Au trecut 52 ani de când astronauții au pășit pe Lună, iar de atunci, progresul este lent.  NASA a programat construirea primei baze permanente pe Lună abia pentru intervalul 2026-2030. Cât despre colonizarea planetei Marte, Elon Musk, directorul executiv al companiei SpaceX, propune 2028 ca anul în care ar putea efectua primul zbor al unei rachete Starship spre Marte. Oamenii de știință de la NASA susțin că intervalul 2030-2040 este cel mai realistic pentru a trimite primii astronauți pe Marte.

Măcar ar putea fi salvat „genomul speciilor”, susțin oamenii de știință care au proiectat cristalul de memorie 5D. Pentru moment, cristalul creat de oamenii de știință britanici este depozitat în arhiva „Memoria Omenirii”, o capsulă a timpului dintr-o peșteră de sare din Austria. La începutul anului 2024, oamenii de știință au dezvăluit un plan de a proteja speciile Pământului pe Lună, prin metoda criogenică.

Cristalul care ar putea salva omenirea de la extincție

Descoperirea făcută de oamenii de știință britanici va putea face mai mult decât să stocheze holograme programate și informații în cazul distrugerii planetei noastre de către un asteroid masiv. Va putea salva nu doar specia umană, ci toate speciile de animale și de plante de la extincție.

Cristalul, dezvoltat de o echipă de cercetători de la Centrul de Cercetare în Optoelectronică al Universității din Southampton, ar putea fi utilizat și pentru a stoca ADN-ul speciilor de plante și animale aflate pe cale de dispariție. Acesta poate stoca până la 360 de terabiți de informații timp de miliarde de ani și poate rezista la condiții extreme, inclusiv îngheț, incendii, forțe de impact direct, radiații cosmice și temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius.

În 2014, cristalul a ajuns nominalizat în Cartea Recordurilor pentru „cel mai durabil material de stocare digitală”. Echipa lui Kazansky a folosit lasere ultra-rapide pentru a inscripționa datele genomului uman pe cristal. Aceste inscripții au numai 20 de nanometri. Cercetătorii descriu stocarea datelor pe cristal ca fiind 5D, deoarece informația este inscripționată în cinci dimensiuni diferite ale nanostructurilor sale:  înălțime, lungime, lățime, orientare și poziție.

„Cristalul de memorie 5D deschide posibilități pentru alți cercetători de a construi un depozit etern de informații privind genomul multor organisme complexe, precum plante și animale, ce ar putea fi restaurat, dar numai dacă știința din viitor ar permite acest lucru”, a declarat Peter Kazansky, profesor de optoelectronică, care a condus echipa de la Southampton.

Cercetătorii sunt încrezători că cristalele ar putea trece testul timpului

Echipa ia în considerare că toate speciile existente azi ar putea fi readuse la viață peste câteva milioane sau zeci de milioane de ani. Cine ar putea să o facă? Oamenii din viitor dintr-o nouă specie sapientă ce va evolua. Sau vreo specie extraterestră cu tehnologie avansată provenită de pe o altă planetă.

Oamenii de azi vor să readucă mamuții, pasărea dodo sau chiar omul de Neanderthal, dispărut de 33.000 ani, la viață.  În filmele din franciza „Jurassic Park”, oamenii de știință readuc speciile de dinozaurii la viață la 65 milioane de ani de la dispariția lor, folosindu-se de ADN-ul stocat în țânțarii  prinși în chihlimbar.

„Cheia vizuală inscripționată pe cristal oferă cunoștințe celui care o găsește, precum ce date sunt stocate în interior și cum ar putea fi folosite”, a spus Kazansky. Formele oamenilor și animalelor ar putea fi „desenate” pe cristale și ar putea reprezenta o schemă sau un ghid de „ansamblare”.

„Ceea ce prezintă Southampton are probabil o durabilitate mai mare, totuși, acest lucru ridică întrebarea: pentru cine se adresează descoperirea sa? Generațiile viitoare? Sigur, dar cum vor știi să citească cristalul? Cum vor ști să construiască dispozitivul pentru a citi cristalul? Va fi dispozitivul disponibil peste sute de ani? Cu mare dificultate îmi pot conecta iPod-ul vechi de 10 ani și să ascult muzica pe care o ascultam pe atunci”, a afirmat Thomas Heinis, care conduce cercetarea privind stocarea ADN-ului la Imperial College London și nu a fost implicat în studiu. Totuși, i-a lăudat munca echipei lui Kazansky, scrie CNN.

Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia 

Citește și: 

Un război nuclear între Rusia și NATO va duce la cea de-A Șasea Extincție a Terrei! Doar șapte specii de animale supraviețuiesc radiațiilor, iar ecosistemul se reface în zeci de milioane de ani

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele