Prima pagină » Știri externe » Știință » Astronomie » Hubble marchează 10 ani de monitorizare a planetelor GIGANTICE din sistemul nostru solar

Hubble marchează 10 ani de monitorizare a planetelor GIGANTICE din sistemul nostru solar

Hubble marchează 10 ani de monitorizare a planetelor GIGANTICE din sistemul nostru solar

Telescopul spațial Hubble a atins un punct de referință important în misiunea sa de explorare spațială: un deceniu de observații dedicate celor patru planete gigantice din gaz– Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Aceste eforturi fac parte din proiectul OPAL (Outer Planet Atmospheres Legacy), care își propune să înregistreze și să analizeze dinamica atmosferică a planetelor gazoase.

Imagini spectaculoase și descoperiri remarcabile

Montajul aniversar lansat de NASA pe 9 decembrie 2024 reunește imagini realizate de Hubble între 2014 și 2024. Prin OPAL, astronomii pot monitoriza modificările sezoniere și condițiile atmosferice ale acestor giganți cosmici, oferind perspective esențiale asupra dinamicii lor complexe. Deși fiecare dintre aceste planete își are propriile caracteristici unice, observațiile au relevat o serie de schimbări remarcabile:

Jupiter: Faimoasele sale dungi de nori, inclusiv Marea Pată Roșie, au fost surprinse în detaliu, evidențiind modificările lor de-a lungul timpului. Cu o orbită de 12 ani și o înclinare de doar 3 grade, schimbările sezoniere ale lui Jupiter sunt subtile, dar importante pentru înțelegerea sa. 

Saturn: Planeta cu inele spectaculoase, cu o înclinare de 26,7 grade, a oferit imagini fascinante ale schimbărilor sezoniere. Observațiile Hubble au arătat modificări ale înălțimii norilor și ale intensității vântului. Momentele în care inelele sale apar „pe margine” (următorul eveniment va avea loc în 2025) sunt senzaționale.

 

Uranus: Cu o înclinare extremă de aproape 90 de grade, Uranus oferă un spectacol unic: o emisferă rămâne în întuneric timp de 42 de ani pământeni. Hubble a observat cum calota polară nordică a planetei devine tot mai luminoasă pe măsură ce se apropie de soare.

Neptun: Observațiile recente au dezvăluit migrarea neobișnuită a petelor întunecate din atmosferă și o legătură interesantă între schimbările sale meteorologice și rotația sa completă în jurul Soarelui care durează 165 ani pământeni. În ciuda distanței sale față de Soare, vremea lui Neptun pare influențată de activitatea solară.

 


Sursa Foto: Profimedia/NASA

Citește și:

Un studiu propune „înverzirea” planetei roșii printr-o metodă inedită de încălzire. Autor: „Marte ar deveni o planetă ospitalieră în doar 10 ani”\

NASA susține că norii acestei planete ar putea găzdui forme de VIAȚĂ. Ce se află dincolo de nori este de proporții biblice

Nimeni nu se așteptase la asta! Una dintre planetele sistemului nostru solar are DIAMANTE

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele