Prima pagină » Știri externe » Știință » Astronomie » Spectacolul cosmic al „Superlunii albastre”: Imagini cu fenomenul cosmic, realizate de fotografi profesioniști din marile orașe ale planetei

Spectacolul cosmic al „Superlunii albastre”: Imagini cu fenomenul cosmic, realizate de fotografi profesioniști din marile orașe ale planetei

Cea mai mare și mai strălucitoare Lună plină din ultimii 15 ani a putut fi admirată noaptea trecută, potrivit Știrile PRO TV. 

Satelitul lunar al Terrei a avut o luminozitate mai mare cu 30%. Din perspectiva ochiului uman, a fost cu 14% mai mare. A putut fi admirată cu ochiul liber, fără a fi necesar un telescop. Superluna albastră este un fenomen rar. Luna s-a arătat în toată splendoarea, de la ora 21.

„Superluna albastră” a făcut senzație pe cer

Mulți fotografi și astronomi, amatori și profesioniști, au admirat fenomenul astronomic de la New York City, Istanbul, Moscova și Lisabona. Luna nu are lumină proprie, ci reflectă lumina primită de la Soare, în funcție de unghiul și poziția sa față de Pământ.   Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru  Știrile PRO TV:

„Este una din zilele din an când avem lună plină seara și luna se vede toată noaptea. Luna răsare când apune soarele și apune când răsare soarele, deci este toată noaptea pe cer. Cel mai bine, dacă oamenii vor să vadă luna, e să se uite la miezul nopții, spre sud. Luna va fi mai jos de orizont, așa că va părea mai mare, așa cum pare și soarele la răsărit, pare mare”.

Ultima superlună albastră a putut fi văzută pe cer în 2009. Următoarea „Superlună albastră” își va face apariția în anul 2037, după estimările astronomilor.

Fenomenul  poate afecta animalele și oamenii?

În timpul unei luni pline sau a unei superluni, mareele sunt mai pronunțate, afectând activitățile maritime. În cultura populară, fenomenul poate influența și viața animalelor nocturne. Câinii și lupii devin mai agitați, ajungând să latre și să urle la Lună fiindcă Luna strălucește mai tare.

Oamenii susțin că resimt schimbări de dispoziție, deși nu există dovezi științifice care să le ateste.

Astrologul Alina Tănăsescu a declarat:

„Sunt multe efecte, deoarece acum, pe cer, planetele sunt în aspecte tensionate. Dacă ar fi să rezum mesajul acestei luni pline: fă o schimbare în viața ta, la nivel personal, pentru a putea beneficia de energia acestei luni pline și, bineînțeles, la nivel social, ne putem aștepta la evenimente care ne pot impacta”.

Luna a avut culoarea „albastră”?

Denumirea este o simplă poreclă. Denumirea se referă la prezența a două luni pline într-o lună calendaristică sau la a treia lună plină într-un anotimp.

Desigur, Luna, nu neapărat plină, ci într-o altă fază, precum cea de „semilună” sau de „primul pătrar”, poate apărea uneori de culoare albastră din cauza emisiilor atmosferice provenite de la incendiile mari de pădure sau erupții vulcanice.

O superlună se mai definește și prin apariția unei luni pline sau a unei luni noi care coincide cu perigeul, rezultând o apariție încântătoare a unui disc lunar mai mare decât este de obicei.

Sursa Galerie Foto: Profimedia/Shutterstock

Citește și:

 SUPERLUNA albastră sângerie. Imaginile uimitoare cu triplul fenomen astronomic care nu s-a mai văzut pe cer de 150 de ani. FOTO și VIDEO 

SUPERLUNA, fenomenul astronomic care va avea loc de două ori în august. Cum se va observa din România

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele