Prima pagină » Știri externe » Știință » Astronomie » Pământul va avea două luni în această TOAMNĂ. În ce condiții poți vedea al doilea satelit natural

Pământul va avea două luni în această TOAMNĂ. În ce condiții poți vedea al doilea satelit natural

Câmpul gravitațional al planetei noastre va atrage un asteroid pe orbita sa pentru aproximativ două luni.  Asteroidul a fost numit 2024 PT5 și provine din centura de asteroizi Arjuna, numită după un erou hindus din epopeea Mahabharata. 

Arjuna face parte din grupul de asteroizi Apollo (zeul grec al artei).  Mai sunt și alte grupuri de asteroizi aflate în proximitatea planetei noastre, precum Amor (zeul roman al iubirii), Aten (zeul egiptean în formă de disc solar) și Attira.

Pământul, acompaniat de două luni pentru o perioadă de două luni

Pentru o perioadă (29 septembrie – 25 noiembrie 2024), Pământul va fi acompaniat de o a doua mini-lună. Din decembrie, se va întoarce în centura de asteroizi Arjuna, a anunțat Carlos de la Fuente Marcos, profesor de la Universidad Complutense de Madrid.

Din centura de asteroizi Arjuna mai fac parte asteroizii 1991 VG (APO), 2003 YN107 (ATE), 2006 JY26 (APO), 2009 SH2 (ATE), 2013 BS45 (ATE) și 2024 PT5 (APO).  Profesorul estimează că asteroidul cu diametrul de 3,474 de km nu va reprezenta un pericol pentru planeta noastră. Se va afla la 4,5 milioane de km.

Asteroidul nu poate fi observat cu ochiul liber, nici cu un telescop obișnuit

Astronomii estimează că obiectul cosmic va reveni pe orbita planetei noastre în 2055. Ei mai susțin că nu este prima mini-lună pe care Pământul o are. Planeta noastră a mai fost acompaniată de obiecte cosmice în 1981 și în 2022.

„Obiectul este prea mic și slab luminat pentru telescoapele și binoclurile astronomilor amatori. Obiectul poate fi observat numai cu telescoape folosite de astronomii profesioniști. Un telescop cu un diametru de cel puțin 30 de inci plus un detector CCD sau CMOS sunt necesare pentru a observa acest obiect”, a spus Marcos.

El a adăugat că intenționează să efectueze observații spectroscopice și fotometrice ale asteroidului 2024 PT5 pentru a înțelege mai bine natura acestuia.  Potrivit Space,  2024 PT5 nu va fi vizibil pentru marea majoritate a observatorilor cerului.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: 

Profesor de la NASA: „Riscul să ne lovească un asteroid mare este scăzut, dar consecințele impactului unui meteorit mic pot fi catastrofale 

O „STEA căzătoare” de pe cer i-a panicat pe mulți români de la malul mării. Ce spun astronomii 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele