Profesor de la NASA: „Riscul să ne lovească un asteroid mare este scăzut, dar consecințele impactului unui meteorit mic pot fi catastrofale”
NASA avertizează că riscul să fim loviți în secolul 21 de un asteroid este scăzut, dar consecințele pot fi catastrofale chiar și în cazul unui asteroid de dimensiuni mici.
Astronomii spun că este puțin probabil să fim loviți în viitorul apropiat de un asteroid de amploarea celui care i-a nimicit pe dinozauri acum 65 milioane de ani, dar trebuie să luăm în considerare efectele pe care le-ar produce un asteroid mai mic.
În 2013, un meteorit care a pătruns în atmosferă deasupra Rusiei a provocat rănirea a 1400 de persoane în regiunea Chelyabinsk. Asteroidul, care a ars la pătrunderea în atmosferă, a avut diametrul de 19 metri și a cântărit 12.000 tone, iar explozia echivalentă a 444.000 de tone a provocat o undă de șoc ce a spart toate ferestrele din proximitate.
Acum 11 ani, un meteorit a lovit Rusia
Profesorul Dante Lauretta de la NASA i-a îndemnat pe oameni să ia în considerare modul în care „s-ar putea întâmpla ceva” în timp ce privesc în sus spre cer”. El a coordonat proiectul misiunii OSIRIS-REx al NASA, prin care SUA au colectat o probă de la un asteroid.
În octombrie 2020, misiunea a avut succes, iar Lauretta a ajutat la colectarea de mostre de la un asteroid cunoscut sub numele de Bennu: „Riscul unui impact de asteroizi este real. Este mic, dar consecințele sunt uriașe”, a spus Lauretta pentru Inverse .
„Impactul de la Chelyabinsk ne-a arătat cu adevărat ce înseamnă să cadă asteroizi asupra unei zone populate. A fost un obiect foarte mic, dar a provocat totuși daune. Sute de oameni au fost răniți, iar proprietățile lor au fost distruse”.
El a continuat: „Asta mi-a amintit de cometa care a lovit Jupiter în 1994. Ne trăim viața cu capul în jos cu toate războaiele noastre zilnice. Dar din când în când, te uiți în sus și, știi, ar putea urma ceva și poate ar trebui să ne gândim la asta”.
Când ne-ar putea lovi un asteroid?
NASA a confirmat că Apophis, asteroidul pe care nava spațială OSIRIS-APEX a fost trimisă acum să îl exploreze, va zbura pe lângă Pământ în anul 2029.
Nu sunt șanse ca acesta să lovească planeta. Dar Bennu ar putea lovi Pământul în 2182.
Dacă se întâmplă acest lucru, ar putea rezulta o minge de foc mai strălucitoare decât Soarele și chiar ar putea crea un crater lat de 6 km, scrie Mirror.
Citește și: Mineritul asteroizilor, o opțiune VIABILĂ pentru viitorul planetei?