Studierea acidului dezoxiribonucleic uman (ADN), de la osemintele unui bebeluș din Italia, care a trăit în Epoca Glaciară, a relevat aspectul strămoșilor caucazieni, care au populat Europa acum 17.000 de ani: aveau ochii albaștri, pielea de culoare închisă și păr creț, de culoare șatenă.
Oamenii de știință au aflat de ce unii oameni au părul creț și piele de culoare deschisă: Soarele. Soarele ne influențează organismul în viața de zi cu zi. Avem tendința de a sta treji ziua și de a dormi noaptea – toate aceste activități banale sunt rezultatele evoluției noastre, care a fost modelată nu doar de mediul înconjurător, ci și de Soare.
Lumina Soarelui i-a determinat pe strămoșii noștri să adopte un mers biped, pe două picioare. Tot lumina de la Soare explică și de ce oamenii au piele, păr și ochi de culori diferite. Melanina este cea care, de exemplu, dă culoare pielii, ochilor și părului mamiferelor. Melanina reprezintă o clasă de compuși polimeri, derivați de tirozină, a căror funcție principală este pigmentarea și apărarea împotriva radiațiilor solare.
Potrivit LiveScience, cea mai simplă explicație a adoptării mersului biped de către australopiteci a fost expunerea la Soare. Stresul termic este destul de mare în savana africană. Multe animale patrupede, precum antilopele și leii, au dezvoltat moduri elaborate pentru a-și proteja creierul de supraîncălzire.
Mersul biped i-a ajutat pe australopiteci să-și mențină întregul corp la o temperatură optimă, reducând cantitatea de căldură absorbită de organism.
Pe parcurs, celelalte specii de hominizi, Homo Habilis și Homo Erectus, nu doar că au dezvoltat mersul biped, dar au rămas și fără blană. Cu toate acestea, părul s-a menținut la nivelul capului, din cauza expunerii la Soare, pentru a proteja scalpul și a preveni supraîncălzirea creierului. În plus, părul a rămas prezent la nivelul bărbiei (doar la sexul masculin), în zona glandelor sudoripare, pe brațe și picioare, pe abdomen, precum și în zona organelor genitale. Părul creț și închis la culoare s-a dovedit cel mai eficient în acest scop.
Oamenii din specia Homo Sapiens Arhaic (Cro-Magnon) aveau extra-protecție solară datorită pielii pigmentate. Lumina Soarelui descompune acidul folic (vitamina B9), accelerează îmbătrânirea și deteriorează ADN-ul. Pielea de culoare închisă îi proteja și, în același timp, stimula producția vitală de vitamina D prin absorbția razelor UV.
De asemenea, oamenii care au trăit și evoluat la altitudini mari (în zone montane) au dezvoltat mai puțin pigment în iris și orbite oculare mai mari.
Pielea a devenit de culoare deschisă treptat, în regiunile temperate și cu climă mai rece, datorită luminii solare reduse și cerului înnorat. Acum 40.000 de ani, oamenii de Neanderthal au fost prima specie de hominizi cu piele de culoare deschisă și păr roșcat.
Mai puțină radiație UV înseamnă mai puțină pigmentare necesară pentru protecția corpului împotriva supraîncălzirii. Totodată, mai puțină lumină solară implică o producție redusă de vitamina D.
Reducerea treptată a expunerii la lumina naturală a Soarelui, cauzată de industrializare și de un stil de viață sedentar în blocuri de apartamente sau clădiri zgârie-nori, continuă să ne influențeze. Miopia afectează din ce în ce mai mulți oameni din cauza expunerii excesive la dispozitive electronice și a absorbției insuficiente de lumină solară. În plus, acest fenomen ar putea însemna că oamenii viitorului vor avea mai puțină melanină.
Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia
Citește și: