Prima pagină » Știri externe » Știință » Astronomie » Un studiu propune „înverzirea” planetei roșii printr-o metodă inedită de încălzire. Autor: „Marte ar deveni o planetă ospitalieră în doar 10 ani”

Un studiu propune „înverzirea” planetei roșii printr-o metodă inedită de încălzire. Autor: „Marte ar deveni o planetă ospitalieră în doar 10 ani”

Un studiu propune „înverzirea” planetei roșii printr-o metodă inedită de încălzire. Autor: „Marte ar deveni o planetă ospitalieră în doar 10 ani”
Un studiu propune „înverzirea” planetei roșii printr-o metodă inedită de încălzire. Autor: „Marte ar deveni o planetă ospitalieră în doar 10 ani”. Sursa Foto: Shutterstock

Ideea de a albăstri și înverzi „planeta roșie”, făcând-o mai ospitalieră pentru viața umană, este încă de domeniul SF. 

Dar ar putea fi realizat acest lucru în viața reală? Oamenii de știință, dar și miliardarul excentric Elon Musk, spun că ….da, este posibil!

Și chiar în timpul vieților noastre!

Sursa Foto- Shutterstock

Sursa Foto- Shutterstock

Cum să înverzim „planeta roșie”?

Oamenii de știință propun o nouă metodă pentru încălzirea vecinului nostru planetar, un regolit unde temperaturile sunt între -65 și -153 grade Celsius.  De asemenea, este o planetă foarte prăfuită, unde furtunile de nisip marțian sunt ocazionale, iar câmpul magnetic este absent, deci suprafața este expusă la radiațiile solare.

Metoda inedită pentru încălzirea planetei ar fi pomparea de particule de fier și aluminiu de mărimea sclipiciul comercial în atmosfera marțiană. Ca aerosoli, ar putea capta căldura și lumina soarelui către suprafața marțiană. Astfel, s-ar amplifica efectul de seră.

Temperatura suprafeței marțiene ar crește cu aproximativ 28 de grade Celsius într-un deceniu.  Marte ar deveni locuibil pentru oameni până în 2040-2050.

Este terraformarea posibilă?

Terformarea se referă la modificarea mediului unei planete pentru a o face mai asemănătoare cu Pământul .Edwin Kite, planetolog la Universitatea din Chicago a condus studiul publicat săptămâna aceasta în revista Science Advances.

„Pentru Marte, încălzirea planetei este un prim pas necesar, dar insuficient. Conceptele anterioare s-au concentrat pe eliberarea gazelor cu efect de seră, dar acestea necesită cantități mari de resurse care sunt rare pe Marte”, a declarat omul de știință.

„Lucrarea noastră propune utilizarea nanoparticulelor proiectate pentru a încălzi atmosfera lui Marte și modelarea climatică;  această abordare ar putea fi mult mai eficientă decât conceptele anterioare”, a adăugat Kite.

 

Sursa Foto: Shutterstock

Sursa Foto: Shutterstock

NASA a trimis rovere robotice precum Curiosity, Perseverance și Opportunity pentru a explora suprafața marțiană și landerul InSight pentru a studia interiorul planetei. NASA nu are planuri pentru a trimite astronauți în viitorul apropiat pe suprafața marțiană.

Agenția spațială este preocupată cu Programul Artemis prin care își propunepentru anul 2026 să trimită astronauți pe Lună pentru prima dată din 1972. Dar are în vedere planificarea unor misiuni umane pe Marte după anul 2030.

Există numeroase provocări pentru viitorii astronauți care vor sosi pe Marte: lipsa oxigenului respirabil, radiația ultravioletă dăunătoare din cauza atmosferei sale subțiri, solul sărat și ostil cultivării plantelor, furtunile de praf care uneori acoperă cea mai mare parte a planetei și multe altele. Dar temperaturile sale înghețate sunt un obstacol serios.

Apă pe Marte

Prin încălzirea planetei Marte, s-ar permite existenței apei în stare lichidă la suprafață, mai ales că planeta are straturi de gheață la ambii poli și în subteran.  Oamenii de știință sunt dornici să afle dacă Marte a găzduit viață în trecut  sub formă microbiană.

Oamenii de știință propun eliberarea continuă a unor particule mici în formă de tijă, nanoroduri, în atmosferă.

„Ideea este să producem nanorodurile pe planetă, deoarece fierul și aluminiul sunt abundente pe suprafața lui Marte”, susține unul dintre autorii studiului, Samaneh Ansari, pentru Reuters. 

Citește și: 

NASA susține că norii acestei planete ar putea găzdui forme de VIAȚĂ. Ce se află dincolo de nori este de proporții biblice 

Nimeni nu se așteptase la asta! Una dintre planetele sistemului nostru solar are DIAMANTE 

Potrivit ultimelor cercetări, au existat „extratereștrii antici” pe MARTE și VENUS, iar viața complexă de pe Terra ar fi mult mai veche

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și