Cercetătorii Victor Ambros și Gary Ruvkun au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2024. Cei doi cercetători sunt premiați pentru descoperirea microARN-ului.
„Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2024 a fost acordat lui Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului și rolului acestuia în reglarea post-transcriere a genelor”, a anunțat Academia Regală Suedeză de Științe.
„Genele microARN au evoluat și s-au extins în genomurile organismelor multicelulare timp de peste 500 de milioane de ani. Astăzi, știm că există mai mult de o mie de gene pentru diferite microARN-uri la oameni și că reglarea genelor prin microARN – descoperită de laureații premiului Nobel pentru medicină din acest an – este universală în rândul organismelor multicelulare”, adaugă Academia Suedeză.
Anul trecut Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost decernat cercetătorilor Katalin Kariko și Drew Weissman „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”.
Marți, 8 octombrie (mâine), va fi decernat Premiul Nobel pentru Fizică, iar Premiul Nobel pentru Chimie – miercuri, 9 octombrie.
Informațiile stocate în cromozomii noștri pot fi comparate cu un manual de instrucțiuni pentru celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceiași cromozomi, deci fiecare celulă conține exact același set de gene și exact același set de instrucțiuni. Cu toate acestea, diferitele tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare și cele nervoase, au caracteristici foarte distincte.
Cum apar aceste diferențe? Răspunsul se află în reglarea genelor, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucțiunile relevante. Aceasta se asigură că doar setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă.
Premianții din acest an în medicină, Victor Ambros și Gary Ruvkun, au fost interesați de modul în care se dezvoltă diferitele tipuri de celule. Ei au descoperit microARN-ul, o nouă clasă de molecule de ARN mici care joacă un rol crucial în reglarea genelor.
Sursa Galerie Foto: Profimedia/Shutterstock
Citește și: SURPRIZĂ la decernarea Premiului Nobel pentru Medicină pe 2023. Ce legătură are cu vaccinurile anti-Covid