Descoperirea care poate schimba tot ce știam despre apariția oamenilor pe Pământ. Ce a fost găsit pe fundul Oceanului Pacific
Secretul vieții pe Pământ ar putea fi mult mai banal decât se credea.
Oamenii de știință au descoperit că nodulii polimetalici de pe fundul oceanului produc oxigen în întuneric total, fără ajutorul organismelor vii, ceea ce ar putea schimba înțelegerea noastră despre originea vieții.
Această revelație uluitoare a fost dezvăluită într-un studiu revoluționar publicat în jurnalul Nature Geoscience.
„Cred că trebuie să reexaminăm întrebări precum: unde ar fi putut începe viața aerobă (viața care necesită oxigen)?”, a spus autorul principal al studiului, Andrew Sweetman, profesor de ecologie la Asociația Scoțiană pentru Științele Marine (SAMS) din Marea Britanie.
Sweetman și echipa sa au descoperit în mod accidental fenomenul denumit „oxigen întunecat”, în timp ce prelevau probe de pe fundul mării la peste 3900 metri adâncime, într-o zonă de 1,7 milioane de mile pătrate, situată între Mexic și Hawaii.
„Pentru ca viața aerobă să înceapă pe planetă, trebuie să existe oxigen, iar înțelegerea noastră a fost că proviziile de oxigen ale Pământului au început cu organisme fotosintetice”, a spus Sweetman. „Dar acum știm că există oxigen produs în adâncul mării, unde nu există lumină”.
Inițial, ei intenționau să evalueze impactul exploatării acestor noduli metalici, inclusiv cobalt, nichel și metale rare precum ceriu (un component esențial al anumitor electronice). Cu toate acestea, în timp ce scanau fundul mării, senzorii au detectat emisii misterioase de oxigen.
Acest fenomen părea imposibil, având în vedere că zona era prea adâncă pentru ca lumina să penetreze și, prin urmare, să susțină fotosinteza, procesul prin care plantele și alte organisme transformă apa și dioxidul de carbon în oxigen și energie.
Totuși, această descoperire a marcat prima dată când oamenii de știință au observat producerea de oxigen fără implicarea organismelor.
Sweetman a fost atât de uluit de descoperire încât „inițial a crezut că senzorii erau defecti”. Dar acum a descoperit c[ proveneau din noduli metalici.
Cu alte cuvinte, „natura este metalică”, notează New York Post.
În cele din urmă, Sweetman crede că descoperirea ar putea provoca percepția noastră despre modul în care a început viața pe Pământ acum aproximativ 3,7 miliarde de ani.
SURSA FOTO: Northwestern University
Citește și: