Prima pagină » Știri externe » Știință » Dracula a existat cu adevărat! Era o creatură înaripată de 3,5 METRI înălțime ce ar fi putut mânca oameni

Dracula a existat cu adevărat! Era o creatură înaripată de 3,5 METRI înălțime ce ar fi putut mânca oameni

Dracula a existat cu adevărat! Era o creatură înaripată de 3,5 METRI înălțime ce ar fi putut mânca oameni

I se spune „Dracula”.  A fost o creatură uriașă care a trăit în Cretacic, acum aproximativ 66 milioane de ani. Avea 3,5 metri înălțime, putea să zboare cu ajutorul unor aripi care puteau cuprinde un autobuz supraetajat și se hrănea cu orice animal, având o dietă carnivoră. 

Aparținând familiei Azhdarchidae, „Dracula” a fost cea mai mare vietate zburătoare din istoria planetei, potrivit revistei Current Biology. Din cauza aripilor, i-ar fi fost dificil să se deplaseze pe picioare.  Compensa capacitatea lor de zbor. Cu ghearele puteau să înhațe orice pui de dinozaur pentru a-l devora. Primele sale fosile au fost găsite în Hațeg, Transilvania, în anul 1899. De aceea, numele oficial al speciei este „Hatzegopteryx”.

Hatzegopteryx – „aripa din bazinul Hațeg”

Fosilele primelor pterozauri din România au fost descoperit în Transilvania, în anul 1899, de către Franz Nopsca. Primele resturi ale pterozaurului Hatzegopteryx s-au găsit în 1978, în urma unor săpături făcute de studenții aflați sub îndrumarea paleontologului Dan Grigorescu,  în nord-vestul Bazinului Hațeg.

Hatzegopteryx măura 1,5 metri lungime.Locuia pe insula Hațeg din Oceanul Tethys. A fost prădătorul de top din regiune. Vâna titanozauri pitici și iguanodontieni. Numele i-a fost dat de Dan Grigorescu și Zoltan Csiki.  Numele său deriva din cuvintele grecești „monstru” și „teroare”, făcând referire la dimensiunile sale mari. Era pterozaurul cu cel mai alungit și mai mare craniu.

Alte fosile au fost găsite în Formațiunea Sânpetru din localitatea Vadu, Sântămăria-Orlea. Fosilele aparțineau unui specimen ce măsura 5 metri anvergură. Craniul unui exemplar măsura 2,5 metri lungime. O replică a sa a fost expusă în 2016 la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa

România cretacică

Acum sute de milioane de ani, existau doar două supercontinente: Laurasia în nord și Godwana în sud. România era situată în supercontinentul Laurasia, la est de Oceanul Piemont-Liguria și la vest de Oceanul Tethys (sau Marea Tethys)  acum 200 milioane de ani, în perioada erei  Triasic.  Țara noastră era un arhipeleag de insule, de corali și vulcani. Era ca Indonezia sau Caraibe de azi.

După un timp, s-a format Insula Hațeg, situată la marginea Oceanului Tethys.  Acum 65 milioane de ani, când dinozaurii dispăreau, România de azi era încă sub ape, dar Munții Carpați erau în formare. Temperaturile medii erau în jur de 27 grade Celsius.

Oceanul Tethys a dispărut după ce supercontinentul Godwana a început să se divizeze în continentul african și subcontinentul indian, fiind împinse de plăcile seismice spre nord. Oceanul Tethys s-a închis, formându-se Orientul Mijlociu de azi. Temperaturile au scăzut, glaciațiunile au venit și s-a format treptat continentul Europa așa cum îl cunoaștem.

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Dinozaurii care au trăit în România acum 70 MILIOANE de ani. Cum arătau și cu ce se hrăneau

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele