Prima pagină » Știri externe » Știință » La un pas de EXTINCȚIE: Biosfera planetei se află în cel mai avansat stadiu de degradare

La un pas de EXTINCȚIE: Biosfera planetei se află în cel mai avansat stadiu de degradare

Planeta se află in cel mai avansat stadiu de degradare din ultimele secole,  potrivit Euronews. Experții avertizează: următorii cinci ani vor fi cruciali pentru viitorul vieții pe Pământ.

Cele mai afectate specii sunt peștii de apă dulce. În ultimii 100 de ani s-a pierdut o treime din Delta Dunării. Potrivit ultimului raport al Organizației Fondul Mondial pentru Natură, numai în ultimii 50 de ani s-a înregistrat dispariția a  peste 70% a speciilor sălbatice de pe planetă.

Peștii de apă dulce, cei mai afectați în România

În România, peștii de apă dulce sunt printre cei mai afectați. Populația crapului românesc a scăzut cu 90% în ultimii ani din cauza braconajului și poluării apelor. S-au pierdut 85% din luncă și o treime din Deltă.

„Crizele legate de pierderea biodiversității și schimbări climatice împing viața sălbatică și ecosistemele dincolo de limitele lor, atingând puncte critice globale periculoase, care amenință să deterioreze sistemele de susținere a vieții pe Pământ și să destabilizeze societățile. Consecințele catastrofale ale pierderii unora dintre cele mai prețioase ecosisteme, cum ar fi pădurea tropicală amazoniană și recifele de corali, ar fi resimțite de oamenii și de natura din întreaga lume”, declară Kirsten Schuijt, director general al WWF International.

Suntem la un pas de cea de-a șasea extincție planetară

Biodiversitatea actuală a planetei, rezultatul unei evoluții bazate pe „încercare și eroare” cu durata de 3,5 miliarde de ani, este cea mai avansată din istoria vieții. Cercetătorii au constatat că, în prezent, se confruntă cu un punct critic, ce semnalează faptul că a șasea extincție în masă din istoria planetei a început deja.

Începând cu anul 1500, au dispărut peste 320 de vertebrate terestre, iar populația speciilor rămase a cunoscut un declin de 25%, situație similară pentru speciile de nevertebrate. În rândul nevertebratelor, se estimează că între 16 și 33% dintre specii sunt amenințate sau puse în pericol la nivel global.

Ca și în cazul animalelor mai mari, extincția este determinată în primul rând de pierderea habitatului, prin procesul de urbanizare accelerată, și de schimbările climatice globale, fenomene care afectează viața cotidiană. Ultima extincție în masă a fost cea din Cretacic, cu 66 de milioane de ani în urmă, când ciocnirea Pământului cu un asteroid a dus la dispariția dinozaurilor.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: 

OMENIREA trebuie să investească 2,7 trilioane de dolari în următorii 27 de ani pentru a salva planeta. Încălzirea globală amenință viața pe Terra 

Peștele românesc din Marea Neagră, tot mai rar în galantare! România importă pește și fructe de mare din ȘASE țări

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele