Un vlogger și artist digital pe nume Michel Marian Ronnett a colaborat în iulie 2024 cu re:Rise – Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic. Cu expertiza specialiștilor, a putut produce un clip ce ar putea băga în spaimă pe mulți locuitori din București.
În acest clio video, patru tipuri de structuri arhitecturale din perioade diferite ale istoriei Bucureștiului sunt supuse la simulare de cutremure de diferite magnitudinie:
În prima parte a clipului, este reprodus cutremurul de pe 4 martie 1977, care a avut o durată 57 de secunde și o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. Potrivit simulării, la un cutremur ca cel din 1977, clădirile interbelice (cu 10 etaje) construite în anii 1930 s-ar prăbuși în câteva secunde, Blocurile comuniste (cu 11-12 etaje) construite în anii 1980 ar fi grav avariate sau parțial distruse. Clădirile ridicate după revoluție ar rezista cu brio, rezultând mici pagube.
Autorul supune clădirile recreate digital la cutremure de magnitudini diferite – la 5 grade, 6 grade, 7 grade și chiar 8 grade pe scara Richter. La cutremurele de 5 grade pe scara Richter, toate blocurile de apartament rămân în picioare, rezultând mici pagube.
Dar în cazul unui cutremur de 6,7 grade, clădirile interbelice din anii 1930 se prăbușesc. Clădirile comuniste construite până la revoluție rezistă până la un cutremur de 7,7 grade pe scara Richter. La un cutremur de 7,4 – 7,5 grade, blocurile comuniste vor fi puternic avariate.
Cât despre blocurile construite în anii 1990, imediat după revoluție, acestea s-ar prăbuși la un cutremur de magnitudinea celui din Japonia, din anul 1995, care a dus la uciderea a peste 6.000 de oameni. Clădirile de birouri corporatiste din sticlă și oțel, construite după 2011, ar face față și unui cutremur de 8 grade pe scara Richter. Autorul a scris într-un comentariu că a locuit în capitala României acum 2 ani. De asemenea, el a precizat că blocurile de apartamente cele mai vechi și cu cele mai multe etaje au risc crescut de prăbușire la un cutremur major.
Citește și: