Prima pagină » Știri externe » Ce spune Stoltenberg despre DRONA căzută în România: „Nicio informație care să indice un atac intenționat al Rusiei” Când a informat țara noastră NATO

Ce spune Stoltenberg despre DRONA căzută în România: „Nicio informație care să indice un atac intenționat al Rusiei” Când a informat țara noastră NATO

Ce spune Stoltenberg despre DRONA căzută în România: „Nicio informație care să indice un atac intenționat al Rusiei” Când a informat țara noastră NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat joi că nu există nicio informație care să indice intenția unui atac intențional al Rusiei, atunci când a fost întrebat despre rămășițele care ar putea aparține unei drone rusești și care au fost găsite în urmă cu o zi în România. Potrivit lui Stoltenberg, România a informat miercuri NATO, deși Ucraina a susținut încă de luni că drona a căzut pe teritoriul românesc.

„Nu avem nicio informație care să indice vreun atac intenționat din partea Rusiei”

În cadrul unei sesiuni organizate la Parlamentul European, oficialul NATO a fost întrebat de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe ce informații a transmis Alianței partea română, după descoperirea acestor rămășițe care ar putea proveni de la dronă rusească.

Autoritățile române au informat NATO că rămășițele unei potențiale drone au fost găsite la granița cu Ucraina și au informat ieri (miercuri. n.r.) „despre toate aceste descoperiri”, a răspuns Stoltenberg.

Acest incident „demonstrează riscul unui accident” provocat de conflictul din Ucraina, a subliniat oficialul NATO, care a notat că incidente similare au mai avut loc în trecut, cum a fost cazul Poloniei. În prezent, „investigațiile continuă” iar aliații așteaptă rezultatele, a continuat el.

În urma acestor incidente, NATO a „crescut gradul de vigilență” și monitorizează „cu atenție evenimentele de la granițele” sale, a adăugat Stoltenberg.

Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, au declarat joi pentru Digi24, surse implicate în ancheta demarată de autoritățile românești.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a recunoscut în urmă cu o zi că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României.

„Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.

Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora. Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, a precizat MApN.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă se confirmă că elementele descoperite de Ministerul Apărării aparțin unei drone rusești, aceasta ar fi o situație inadmisibilă și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.

Inițial, după apariția primelor informații, susținute de partea ucraineană, potrivit cărora o dronă ar fi lovit malul românesc al Dunării, Iohannis a negat cu fermitate această versiune.

„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, dar sunt atacuri foarte aproape de graniță, cum s-a întâmplat astăzi la 800 de metri de graniță. „Suntem alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a spus Klaus Iohannis.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și