Prima pagină » Știri externe » UPDATE | Stoltenberg, la summit: Aștept ziua în care ne întâlnim ca aliați! Zelenski: Invitația ar fi fost ideală

UPDATE | Stoltenberg, la summit: Aștept ziua în care ne întâlnim ca aliați! Zelenski: Invitația ar fi fost ideală

În relația cu NATO, Ucraina a urcat de la nivelul de comisie, la cea de consiliu. Noua structură, Consiliul NATO-Ucraina s-a întrunit, pentru prima dată, în a doua zi a summitului de la Vilnius.

UPDATE 16.30

Biden: Ucraina va fi o forță de stabilitate în regiune

La finalul summitului, liderii G7 au apărut într-o conferință de presă comună, cu Volodimir Zelenski. Joe Biden a anunțat declarația comună a grupului G7 care clarifică faptul că sprijinul ,va dura mult în viitor”.

Cât despre procesul de aderare la NATO, Biden a spus că nu așteaptă ca acest proces să se termine, pentru a face promisiuni pe termen lung

„Acest lucru începe un proces prin care fiecare dintre națiunile noastre și orice altă națiune care dorește să participe vor negocia angajamente bilaterale de securitate pe termen lung cu și față de Ucraina. Vom ajuta Ucraina să construiască o apărare puternică și capabilă pe uscat, aer și mare. … Va fi o forță de stabilitate în regiune și va descuraja împotriva oricărei amenințări”, a spus Biden.

Zelenski: Ne întoarcem acasă cu o mare victorie

Concluziile arată un mare succes pentru Ucraiana, pentru sprijinul fără precedent, a declarat Zelenski la conferința finală și a mulțumit liderilor NATO și G7, pentru angajamentul de a acorda garanții de securitate.

„În timp ce suntem pe drumul spre aderarea la NATO, Ucraina are nevoie de garanții de securitate efective. Acum avem un pachet adecvat de garanții și vă cer să susțineți și să vă alăturați acestuia”, a spus președintele Ucrainei.

Pachetul de securitate anunțat de liderii G7 include echipamente moderne avansate, instruire și colaborare în domeniul apărării cibernetice. Este menit să ajute Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei și să-și întărească securitatea, pe termen lung, împotriva unei agresiuni viitoare.

Zelenski a fost vedeta summitului

La prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, mai mulți lideri au încercat să-și facă loc lângă președintele ucrainean. Jens Stoltengerg i-a aranjat, însă, la fotografie, în ordinea precăderii stabilite.


Știrea inițială:

Înaintea consiliului, Jens Stoltenberg și Volodimir Zelenski au transmis concluziile cu privire la aderarea Ucrainei, la NATO.

Stoltenberg: Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați

În ciuda faptului că nu a transmis Ucrainei nici invitație oficială, nici calendar de aderare, secretarul general al NATO i-a spus președintelui ucrainean că așteaptă ziua în care se vor întâlni ca aliați.

Astăzi, ne întâlnim ca egali, aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați, a spus el.

Stoltenberg a spus că atunci când războiul se încheie, grupul de alianță trebuie să se asigure că există „aranjamente credibile în vigoare pentru securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete”.

Prin urmare, salut că mulți aliați se vor angaja astăzi să ofere asistență de securitate pe termen lung Ucrainei, a declarat Zelenski.

Zelenski trece de la „absurd” la „semnale importante”

În timpul coferinței comune, președintele Zelenski a recunoscut că Ucraina nu poate deveni membră a alianței, atâta timp cât este în război.  Și înțelege că unora le este „frică” să vorbească despre apartenența Ucrainei la NATO pentru că „nimeni nu este dispus să aibă un război mondial”.

Dar, adaugă el, „semnalele sunt importante”. De asemenea, Zelenski a apreciat că aliații vor să transforme viitoarea aderare a Ucrainei dintr-un proces în două etape, într-unul simplificat.

Ca o reamintire, NATO tratează un atac armat asupra unui membru ca pe un atac asupra tuturor – ceea ce înseamnă că sunt obligați să-și ajute aliații.

Este important ca Ucraina să nu aibă o foaie de parcurs. Știu câte discuții au fost pentru un asemenea eveniment, a spus Zelenski.

Întrebat dacă aliații au făcut suficient pentru a-și arăta sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO, președintele ucrainean a răspuns că „NATO a dat un semnal”, pe care l-a comparat cu candidatura țării sale la Uniunea Europeană.

Este un semnal puternic pentru Rusia că Ucraina va fi un stat independent.

Zelenski și-a schimbat discursul față de cel dinaintea summitului, când a scris pe Twitter, că este „absurd” dacă nu va fi oferit Ucrainei un calendar de aderare la NATO.

„Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina la NATO și nici de a o face membră a alianței”, a scris Zelenski, marți.

 

Zelenski mulțumește pentru muniția cu dispersie

Întrebat despre decizia SUA de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie controversate, Zelenski a spus că Rusia a desfășurat „în mod constant” explozivii distructivi pe teritoriul Ucrainei de când a pornit invazia.

Președintele Ucrainei a dat asigurări că intenţionează să folosească armele numai asupra ţintelor militare din teritoriile ocupate.

Reamintim că SUA, Rusia și Ucraina nu sunt semnatare ale Convenției internaționale care interzice folosirea munițiilor cu dispersie. Rishi Sunak i-a transmis lui Joe Biden, luni, că descurajează trimiterea munițiilor în Ucraina, respectând obligațiile conform convenției.

 

CITEȘTE ȘI: 

Iohannis: Ne-am îndeplinit toate obiectivele la summitul NATO. România va avea un hub regional de antrenament

Partea din spatele discuțiilor de la NATO: La dineul informal au fost chicoteli și îmbrățișări, AI i-a îmbrăcat pe lideri în roz

 

Autor

Citește și