Stoltenberg: NATO și România sunt angajate în menținerea stabilității vecinilor, inclusiv Republica Moldova
Jens Stoltenberg a declarat, vineri, într-o conferință de presă comună cu Klaus Iohannis la sediul NATO din Bruxelles, că a avut „o discuție excelentă” cu președintele României, căruia i s-a adresat cu formula „dragă Klaus”.
„Faptul că ați efectuat o vizită la sediul NATO la scurt timp după preluarea mandatului de președinte arată un angajament puternic al României față de Alianță și față de apărarea colectivă pe care NATO o furnizează tuturor statelor membre”, a afirmat șeful NATO, salutând România pentru că este „un aliat puternic” care a contribuit în nenumărate rânduri la acțiunile Alianței Nord-Atlantice.
„Prezența voastră în Afganistan timp de mai mulți ani are o mare importanță și continuați să fiți prezenți acolo în cadrul Resolute Support Mission și apreciem acest lucru foarte mult. M-am întâlnit cu soldați români atunci când am vizitat Afganistanul, chiar înainte de Crăciun, și am fost foarte impresionat de profesionalismul lor și de determinarea lor”, a spus Stoltenberg.
Secretarul general a precizat că NATO este „recunoscător” pentru contribuția României la misiunea din Afganistan, subliniind, totodată, că Alianța să luptă în Afganistan împotriva terorismului.
„Motivul pentru care NATO și România au intervenit în Afganistan a fost pentru a împiedica Afganistanul să devină un paradis pentru teroriști și am reușit să prevenim acest lucru”, a mai spus el.
În acest context, Jens Stoltenberg a menționat că atentatul terorist de la Paris, de săptămâna trecută, arată că „NATO își va continua eforturile pentru a contribui la asigurarea securității globale și la eforturile în lupta împotriva terorismului”.
De asemenea, secretarul general al Alianței a salutat contribuția României la misiunea din Kosovo, dar și la „dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă prin găzduirea unor elemente ale scutului antirachetă, fapt ce are o mare importanță”.
„NATO și România sunt angajate ferm în menținerea stabilității vecinilor noștri, prin sprijinul acordat Ucrainei prin Trust Funds și prin sprijinirea R. Moldova”, a declarat Stoltenberg, subliniind că a discutat cu Iohannis faptul că NATO și România trebuie să sprijine în continuare cele două țări și să contribuie la stabilitatea în regiune.
Stoltenberg a dat asigurări că „NATO este pregătită să facă tot ceea ce trebuie pentru a-și apăra toți membrii în fața oricăror amenințări”. „Lucrăm la Readiness Action Plan care va permite forțelor noastre să fie mai pregătite și mai capabile să intervină rapid. Am discutat cu domnul președinte despre implementarea acestui program”, a spus secretarul general, adăugând că se acordă i importanță deosebită măsurilor de reasigurare, creșterii prezenței aliate la frontiera sa de est și dezvoltării unor structuri de comandă inclusiv în România.
Secretarul general al NATO a salutat, totodată, decizia României de creștere a cheltuielilor pentru apărare, pentru a ajunge la 2% din PIB până în 2017, precizând că va da exemplu România tuturor celorlalte state membre.