Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a promis în repetate rânduri că Ucraina se va alătura Alianței, odată cu izbucnirea războiului. Pe de altă parte, Kremlinul susține că împiedicarea acestui lucru este unul dintre obiectivele asaltului său din Ucraina.
Acum, secretarul general Jens Stoltenberg afirmă toate țările NATO au decis ca Ucraina să adere la Alianță.
Într-o declarație de presă înaintea întâlnirii grupului de contact al apărării al Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania, Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se încheie, Kievul trebuie să aibă poată „preveni noi atacuri”.
Afirmația vine după ce Stoltenberg a promis, joi, sprijin permanent pentru Ucraina în timpul primei sale vizite la Kiev de la invazia Rusiei, relatează Sky News.
„Să fie clar, locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică”, a spus el într-o conferință de presă.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că împiedicarea aderării Ucrainei la NATO rămâne unul dintre obiectivele a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.
El a spus că aderarea Ucrainei va reprezenta o „amenințare gravă și semnificativă pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre”.
Președintele Volodimir Zelenski a spus la începutul acestui an că este recunoscător pentru că a primit invitația de a face parte din alianță, dar a spus că țara sa are nevoie de o foaie de parcurs pentru a deveni membru.
În mai, Finlanda s-a alăturat alianței, pentru a beneficia de protecție sub umbrela de securitate a organizației militare, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Aderarea Finlandei a reprezentat o lovitură politică majoră pentru Vladimir Putin, deoarece a dublat dimensiunea graniței NATO cu Rusia.
Este de așteptat ca și Suedia să adere la NATO, dar până acum Turcia nu a fost de acord cu acest demers din cauza „preocupărilor legate de securitate”.
Aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro.