Vladimir Putin și Barack Obama și-au strâns mâna cu răceală și au zâmbit forțat la Sankt Petersburg, fără să poată dispersa crisparea care domină summitul G20, relatează AFP.
Cina, organizată în cadrul somptuos al unui fost palat imperial, nu a făcut decât să „confirme diviziunea” cu privire la Siria, subiectul cel mai fierbinte, a anunțat pe Twitter șeful Guvernului italian, Enrico Letta.
În primele două zile ale reuniunii principalelor puteri din lume, șefii de stat au încercat să salveze aparențele în fața camerelor de luat vederi.
La sosirea sa, în jurul orei 13.00 GMT (16.00 ora României), joi, Barack Obama era așteptat ca toți ceilalți demnitari, de președintele rus pe peluza Palatului Constantin, care domină Golful Finic și este situat la 15 kilometri sud-vest de fosta capitală rusă.
Cei doi oficiali, ale căror relații s-au deteriorat considerabil în ultimele luni, și-au strâns mâinile, zâmbind în fața camerelor și obiectivelor, și au schimbat câteva cuvinte.
Pe scurt, întâlnirea a părut de o cordialitate forțată, comparativ, spre exemplu, cu râsetele sincere din timpul strângerii de mâini dintre Angela Merkel și Vladimir Putin.
Cu câteva minute înaintea acestor întâlniri foarte protocolare, Merkel i-a făcut o vizită neanunțată lui François Hollande.
Cancelarul german a venit să își apere poziția, timp de aproximativ 15 minute, împărtășită de majoritatea europenilor: respingerea oricărei intervenții militare și prioritatea absolută acordată căii politice.
Siria nu a fost însă singurul subiect care a tensionat ambianța.
Barack Obama și președintele brazilian Dilma Rousseff au ajuns cu întârziere la cina oficială, după o întâlnire bilaterală. Cele două țări traversează o perioadă de relații diplomatice reci, după dezvăluirile privind presupusa spionare a lui Rousseff de către serviciile secrete americane.
Majoritatea invitaților au ajuns pe jos și în grup, în jurul orei 17.20 GMT (20.20 ora României), profitând de această scurtă plimbare pentru ultimele discuții, de exemplu între Hollande, Merkel și premierul britanic David Cameron.
În ceea ce îi privește pe Obama și Putin, diferendele lor nu se limitează la conflictul sirian și s-au acumulat de-a lungul mai multor luni, până în punctul în care președintele american a anulat un summit bilateral la Moscova în momentul în care Rusia i-a acordat azil politic fostului consultant american Edward Snowden.
La începutul lui august, președintele american a ironizat deschis atitudinea lui Vladimir Putin în timpul întâlnirilor bilaterale, afirmând că „seamănă cu un ștrengar care se plictisește în spatele clasei”.
Barack Obama critică periodic legea promulgată în iunie de Vladimir Putin, care condamnă la amenzi și în unele cazuri la închisoare „propaganda” homosexuală. El a promis să se întâlnească, vineri, la încheierea dezbaterilor G20, cu militanții pentru drepturile homosexualilor din Sankt Petersburg.
„Sunt momente în care (rușii) adoptă din nou gândirea Războiului Rece”, a apreciat la începutul lui august președintele american.
În aceste condiții, fastul etalat de Putin pentru oaspeții săi, găzduiți în mici palate elegante și delectați joi seara cu un foc de artificii și fragmente din Traviata, pare un pic artificial.
Doar Letta pare să fi găsit un motiv să se bucure joi seara, afirmând pe Twitter: „Vinul roșu servit la cină este franțuzesc și vinul alb italienesc. Nu că am fi șovini dar …”.