Această regulă, care vizează de asemenea angajații școlilor, colegiilor, universităților, închisorilor și spitalelor, are ca scop „să împiedice oamenii să fie implicați în terorism”.
Conducerea școlilor „trebuie să evalueze riscul ca elevii să fie atrași de terorism, inclusiv de sprijinirea ideilor extremiste care fac parte din ideologia teroristă”, se arată într-un document consultativ privind Strategia de Prevenire, care face parte din proiectul de lege privind Combaterea Terorismului și Securitatea, dezbătut de Parlament.
„Personalul trebuie să identifice copiii care riscă să fie implicați în terorism” și „să conteste ideile extremiste care pot fi folosite pentru a legitima terorismul”, continuă documentul. Ministerul de Interne a precizat că trebuie raportate, de exemplu, comentariile antisemite făcute în fața angajaților unei grădinițe.
„Școlile, inclusiv grădinițele, au datoria de a-și îngriji elevii și personalul. Noua îndatorire din proiectul de lege privind Combaterea Terorismului și Securitatea, prin care trebuie să ia în considerare nevoia de a împiedica oamenii să fie implicați în terorism, va fi văzută la fel ca responsabilitățile actuale de îngrijire”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.
„Nu ne așteptăm ca profesorii și angajații grădinițelor să se amestece în viața de familie, dar ne așteptăm să ia măsuri atunci când observă un comportament îngrijorător. Este important ca toți copiii că fie învățați valorile fundamentale britanice într-un mod adecvat vârstei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Criticii au apreciat însă că această propunere ar fi greu de pus în practică și ar transforma personalul școlilor în spioni.