19:53
Israel bombardează sudul Libanului
Israelul a lansat noi atacuri asupra agenților Hezbollah din sudul Libanului.
Rezerviștii Brigăzii Etzioni au observat mai mulți agenți Hezbollah în Jebbayn, iar avioanele de luptă au lovit apoi clădirea.
Trei membri Hezbollah au fost uciși, iar bilanțul teroriștilor libanezi se ridică la 825.
17:53
Tatăl unui fotomodel palestinian celebru, acuzat de antisemitism
Tatăl lui Gigi și Bella Hadid, ambele fotomodele, a trimis mesaje rasiste, antisemite și homofobe democraților pro-israelieni:
„asigură-te că te îmbraci ca un membru KKK pentru a ascunde acea față urâtă de culoare gri a ta”.
„ești o gură neobișnuită și colorată pentru Israel și AIPAC și cauți să fii plătit cu peste 500.000 de dolari pe zi”, a mai scris Hadid, referindu-se la grupul de lobby pro-Israel.
Mohamed Anwar Hadid este palestinian musulman de origine, născut în Nazaret în anul 1948 și lucrează în SUA ca dezvoltator imobiliar, având dublă cetățenie americană și iordaniană.
15:53
Manifestații în Tel Aviv. Protestatarii cer alegeri anticipate
Protestatarii cu steaguri albe s-au adunat în Piața Democrației din Tel Aviv pentru a protesta împotriva guvernului condus de premierul conservator Benjamin Netanyahu, relatează Times of Israel.
Ei solicită un nou acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, precum și organizarea de alegeri anticipate. Poliția israeliană a baricadat străzile din jurul Pieței Democrației pentru a preveni blocarea traficului rutier de către manifestanți.
„Săptămâna aceasta vom celebra sărbătoarea Paștelui, care ne amintește de pericolul unui lider a cărui inimă a fost împietrită”, spune Josh Drill, un lider al mișcării. „Lui Netanyahu îi spunem: Lasă poporul nostru să plece! Cerem o nouă conducere responsabilă”.
Liderul mișcării a făcut referință la faraonul Ramses al II-lea din Cartea Exodului, al cărui inimă i-a fost împietrită, refuzând să elibereze poporul evreu din sclavie.
13:00
34.049 de palestinieni ucişi în Gaza de la începutul ofensivei Israelului la 7 octombrie (Ministerul Sănătăţii enclavei)
Ofensiva militară a Israelului în Fâşia Gaza a ucis cel puţin 34.049 de palestinieni şi rănit 76.901 începând de la 7 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii enclavei palestiniene, citat de Reuters.
Treizeci şi şapte de palestinieni au fost ucişi şi 68 răniţi în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul într-un comunicat, citat de Agerpres.
Reuters: Strategia militară a SUA a fost testată pe măsură ce războiul Iran-Israel a ieșit din umbră
Succesul armatei americane care a ajutat Israelul să oprească un val masiv de rachete și drone iraniene weekendul trecut ar putea sugera că Washingtonul este bine pregătit militar pentru orice urmează, pe măsură ce Iranul și Israelul trec de la războiul aflat în umbră la confruntarea directă, notează Reuters.
Dar actualii și foștii oficiali americani spun că forțele americane nu sunt poziționate pentru un conflict major în Orientul Mijlociu și că Pentagonul ar putea fi nevoit să revizuiască ipotezele privind nevoile militare din regiune, în cazul în care criza se adâncește.
„Nu cred că avem toate forțele pe care le-am dori să sprijinim Israelul, dacă ar exista un război direct între ei și Iran”, a declarat Michael Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu sub administrația Trump.
În lunile de când un atac al militanților Hamas asupra Israelului a declanșat un război în Gaza – care a declanșat tulburări în Orientul Mijlociu -, Statele Unite au dus mii de militari americani într-o regiune care a cunoscut o prezență în scădere constantă de-a lungul anilor.
Dar multe dintre aceste noi trupe americane se află pe nave și avioane de război care se deplasează în și din regiune și sunt dislocate doar temporar. Strategia SUA ar putea fi testată acum, în contextul în care Iranul și Israelul au lansat atacuri militare deschise unul împotriva celuilalt.
„Ceea ce înseamnă pentru armata americană că trebuie să revizuim această idee despre care sunt capabilitățile (militare) necesare și durabile pe care trebuie să le menținem în regiune”, a spus Joseph Votel, un general pensionar al armatei, care a condus trupele americane în Orientul Mijlociu.
Votel și alți foști oficiali au spus că succesul armatei americane în doborârea dronelor și rachetelor Iranului sâmbătă trecută a fost probabil ajutat de informații detaliate ale SUA, care au permis Pentagonului să anticipeze momentul și țintele atacului Iranului.
„Cred că cea mai mare preocupare este capacitatea noastră de a fi receptivi pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Votel.
Oficialii americani spun că Iranul nu pare să dorească un război total cu Israelul, iar Teheranul a minimalizat tacul de vineri. Cu toate acestea, experții avertizează că situația este imprevizibilă, mai ales atâta timp cât conflictul Israel-Hamas se dezlănțuie.