Prima pagină » Știri externe » RĂZBOI în Israel: Strategia militară a SUA a fost testată pe măsură ce războiul Iran-Israel a ieșit din umbră (Reuters)

RĂZBOI în Israel: Strategia militară a SUA a fost testată pe măsură ce războiul Iran-Israel a ieșit din umbră (Reuters)

RĂZBOI în Israel: Strategia militară a SUA a fost testată pe măsură ce războiul Iran-Israel a ieșit din umbră (Reuters)

Reuters: Strategia militară a SUA a fost testată pe măsură ce războiul Iran-Israel a ieșit din umbră

Succesul armatei americane care a ajutat Israelul să oprească un val masiv de rachete și drone iraniene weekendul trecut ar putea sugera că Washingtonul este bine pregătit militar pentru orice urmează, pe măsură ce Iranul și Israelul trec de la războiul aflat în umbră la confruntarea directă, notează Reuters.

Dar actualii și foștii oficiali americani spun că forțele americane nu sunt poziționate pentru un conflict major în Orientul Mijlociu și că Pentagonul ar putea fi nevoit să revizuiască ipotezele privind nevoile militare din regiune, în cazul în care criza se adâncește.

„Nu cred că avem toate forțele pe care le-am dori să sprijinim Israelul, dacă ar exista un război direct între ei și Iran”, a declarat Michael Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu sub administrația Trump.

În lunile de când un atac al militanților Hamas asupra Israelului a declanșat un război în Gaza – care a declanșat tulburări în Orientul Mijlociu -, Statele Unite au dus mii de militari americani într-o regiune care a cunoscut o prezență în scădere constantă de-a lungul anilor.

Dar multe dintre aceste noi trupe americane se află pe nave și avioane de război care se deplasează în și din regiune și sunt dislocate doar temporar. Strategia SUA ar putea fi testată acum, în contextul în care Iranul și Israelul au lansat atacuri militare deschise unul împotriva celuilalt.

„Ceea ce înseamnă pentru armata americană că trebuie să revizuim această idee despre care sunt capabilitățile (militare) necesare și durabile pe care trebuie să le menținem în regiune”, a spus Joseph Votel, un general pensionar al armatei, care a condus trupele americane în Orientul Mijlociu.

Votel și alți foști oficiali au spus că succesul armatei americane în doborârea dronelor și rachetelor Iranului sâmbătă trecută a fost probabil ajutat de informații detaliate ale SUA, care au permis Pentagonului să anticipeze momentul și țintele atacului Iranului.

„Cred că cea mai mare preocupare este capacitatea noastră de a fi receptivi pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Votel.

Oficialii americani spun că Iranul nu pare să dorească un război total cu Israelul, iar Teheranul a minimalizat tacul de vineri. Cu toate acestea, experții avertizează că situația este imprevizibilă, mai ales atâta timp cât conflictul Israel-Hamas se dezlănțuie.

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și