Fostul șef al FMI Dominique Strauss-Kahn a declarat miercuri, în Rusia, că politica este de domeniul trecutului și că vrea să se dedice noilor sale funcții de consultant economic, relatează AFP.
El a comentat la postul de televiziune Rossia 24 situația economiei mondiale și scandalul Snowden.
„Pentru mine, politica aparține trecutului. În prezent ofer consultanță guvernelor și companiilor mari din numeroase țări din toate colțurile lumii, în Rusia, Africa, America Latină”, a explicat Strauss-Kahn.
El a răspuns întrebărilor adresate de Rossia 24 și agenția Itar-Tass în legătură cu arestarea sa la New York în 2011, în urma acuzațiilor de natură sexuală aduse de o cameristă a hotelului Sofitel și ambițiile sale prezidențiale de la momentul respectiv.
Fostul prezidențiabil socialist francez a fost numit în această lună în consiliile de supraveghere a două instituții financiare la care statul rus este acționar majoritar, respectiv Fondul rus pentru Investiții Directe (RDIF) și Banca Rusă pentru Dezvoltarea Regiunilor (BFDR), controlată de grupul petrolier Rosneft.
„Șefii acestor companii consideră utile cunoștințele mele, iar munca mi se potrivește. Consider că toate forțele economice trebuie să colaboreze”, a spus Strauss-Kahn.
El a arătat că Rusia trebuie să își internaționalizeze într-o manieră semnificativă activitățile economice și să investească în alte țări, inclusiv în Europa.
Strauss-Kahn, care este acuzat în Franța de proxenetism în formă agravantă, s-a exprimat pe larg în Rusia în privința situației economiei mondiale.
El a criticat coordonarea insuficientă între țările europene, lipsa voinței politice împotriva paradisurilor fiscale și a observat că Statele Unite și China au ajuns la o anumită formă de înțelegere, ceea ce constituie un factor nou.
În privința fostului consultant american de securitate Edward Snowden, blocat de peste o lună în aeroportul din Moscova, Strauss-Kahn a apreciat că nu atât soarta lui Snowden este importantă ci practicile pe care le-a dezvăluit.
Dacă informațiile vor fi confirmate, atunci aceste acte sunt inadmisibile, a spus Strauss-Kahn, referindu-se la dezvăluirile legate de programul guvernului american de supraveghere a comunicațiilor în străinătate.