Cele mai grave temeri ale lui Tony au devenit o realitate când erupția s-a răspândit rapid pe corpul său – determinând deschiderea picioarelor și a mâinilor.
În curând, medicii l-au diagnosticat unui grădinar, din Jersey, o formă rară de limfom non-Hodgkin numit sindrom Sezary – care i-a afectat aproximativ 90% din corp, titrează The Sun.
Disperată ca să-ți mențină soțul în viață, soția lui Tony, Osvalda a spus: „Ne rugăm ca un străin să ne ajute să ne continuăm viața pentru anii care urmează”.
Coșmarul lui Tony a început pentru prima dată în 2012, când a observat o mică erupție pe partea inferioară a spatelui, care nu a dispărut.
Erupția s-a dezvoltat rapid – pe mâini și picioarele – iar Tony a observat apoi niște bonturi în zona inghinală și sub brațe.
La cinci ani, în 2017, medicii l-au diagnosticat pe Tony, originar din Madeira, cu o formă rară de limfom non-Hodgkin numit sindrom Sezary.
Afecțiunea face ca globulele albe să devină canceroase și să atace agresiv pielea.
Soția sa speră acum cu disperare ca un donator de celule stem să-i salveze viața.
DKMS, centru de caritate coordonează căutarea unui donator, dar moștenirea portugheză a lui Tony îi face mult mai dificil să găsească un meci.
Părinții lui Tony și cei patru frați au fost verificați ca potențiali donatori, dar niciunul nu este potrivit.
În martie, medicii lui Tony au decis să-l trateze cu un nou medicament anti-cancer de chimioterapie (mogamulizumab), dar procesul a fost întârziat din cauza pandemiei Covid-19.
Osvalda, care a lucrat ca menajeră pentru o casă de îngrijire din Jersey, a ajutat familia din punct de vedere financiar, dar a fost apoi sfătuită să își ia concediu temporar din cauza riscului că ar putea contracta Covid-19 și să-i transmită soțului ei.
Ea a spus: „Starea lui Tony este destul de rea, dar pentru mii de pacienți care trăiesc cu cancer în Marea Britanie, Covid-19 a întârziat multe tratamente.
„Nu suntem încă siguri când putem începe călătoriile la Londra pentru tratament sau cum va arăta noul normal.
„Tony a purtat mănușile sale de plastic albastru atât de mult acum, încât am uitat aproape cum se simt mâinile sale fără ele.
„Are mâini atât de puternice, iar ținându-le m-ar liniști că totul va fi în regulă.”
Jonathan Pearce, directorul executiv al DKMS UK, a declarat că organizația caritabilă a înregistrat o scădere de 50% a numărului de persoane care se prezentau ca donatori din cauza coronavirusului.
El a adăugat: „Suntem extrem de îngrijorați de impactul pe care Covid-19 îl are asupra celor care se bazează pe un donator de celule stem din sânge.
„În timp ce multe transplanturi de celule stem continuă să se realizeze, logistica în jurul susținerii donatorilor de celule stem din sânge să călătorească la spital, iar apoi amenajarea transportului celulelor stem către centrul de transplant, au devenit mult mai dificile și mai complexe”.
„Există, de asemenea, transplanturi care au fost întârziate, dar odată terminată pandemia, știm că va exista un număr de pacienți care au nevoie urgentă de un donator de celule stem din sânge fără legătură”.
„Totuși, din păcate, în unele dintre aceste cazuri, există riscul ca boala să progreseze în continuare și un transplant poate să nu mai fie posibil odată ce totul se va termina”.