Prima pagină » Știri externe » Studenților români din Franța li se deschid ușile pe piața muncii. Controversata „circulară Gueant” nu mai există. Ce s-a schimbat

Studenților români din Franța li se deschid ușile pe piața muncii. Controversata „circulară Gueant” nu mai există. Ce s-a schimbat

Studenților români din Franța li se deschid ușile pe piața muncii. Controversata
O circulară controversată care limita dreptul la muncă a studenților străini în Franța a fost abrogată joi de către Guvernul lui Francois Hollande, după exact un an de la publicare de către Guvernul precedent, conform unui comunicat interministerial, realtează AFP.

O circulară controversată care limita dreptul la muncă al studenților străini în Franța a fost abrogată joi de către Guvernul lui Francois Hollande, după exact un an de la publicare de către Guvernul precedent, conform unui comunicat interministerial, realtează AFP.

„Ministrul de Interne, Manuel Valls, ministrul Muncii, Angajării și Fromării Profesionale și al Dialogului Social, Michel Sapin, și ministrul Învățământului Superior și al Cercetării, Genevieve Fioraso, au făcut oficială, joi, abrogarea circularei introdusă pe 31 mai 2011 legată de accesul la piața de muncă a studenților străini”, conform comunicatului.

„Această abrogare se face printr-o nouă circulară, stabilită în comun de către cele trei ministere”, se adăuga în comunicat, menționându-se că noul text „stabilește reguli precise și transparente în cadrul contextului de intrare și sejur a străinilor, precum și dreptul de azil și al codului muncii”.

„Este vorba, în special, despre asigurarea dreptului la tratament egal pe teritoriu, facilitarea demersurilor făcute de studenți și introducerea unui răspuns rapid la cererea lor de schimbare de statut”, iar întârzierile în analizarea dosarului „nu vor putea depăși două luni”, se menționa în acest comunicat.

Circulara Gueant (numele fostului ministru de Interne, Claude Gueant), din 31 mai 2011, restrângea accesul la muncă a studenților străini după terminarea studiilor în Franța, această hotărâre provocând reticență în universități și chiar în interiorul Guvernului.

Textul controversat cerea prefecturilor să fie „riguroși” cu cererile de autorizare de lucru ale studenților, și să exercite un „control aprofundat” al cererilor de schimbare de statut al studenților străini.

După publicarea să, numeroase persoane cu diplome obținute în Franța, dintre care unii foarte calificați, care au fost recrutați de companii franceze, nu au putut obține schimbarea statutului de student în cel de salariat.

În timpul campaniei prezidențiale, acest text a fost criticat de către echipa candidatului socialist, Francois Hollande, ales președinte pe 6 mai.

Citește și