STUDIU. Noi simptome observate la pacienţii infectaţi cu Covid-19: delir, agitaţie, confuzie. Creierul, noua țintă a virusului?
Noul coronavirus nu şi-a dezvăluit încă toate secretele pentru oamenii de ştiinţă, dar devine din ce în ce mai evident că efectele sale asupra corpului uman nu se limitează doar la plămâni.
Medicii din mai multe țări au raportat că pacienții care au făcut forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale, relatează ABC News, citat de Digi 24.
Pacientul care nu mai știa cine e și unde se află. Abia după două zile a făcut sindrom respirator
Chiar dacă, în prezent, cauza rămâne deocamdată neclară, doctorii din linia întâi au dat un semnal de alarmă, observând că mulți dintre acești pacienți prezintă în mod straniu manifestări similare.
Spre exemplu, un bărbat trecut de 50 de ani -a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, toate fiind semne ale unor schimbări neurologice drastice. La început, medicii au crezut că are meningită. Nu l-au suspectat de Covid-19, pentru că bărbatul nu avea simptome respiratorii specifice. Spre surpriza lor, însă, bărbatul a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, o procedură standard a respectivului spital, aplicată tuturor pacienților. Abia după ce bărbatul a pierdut orice legătură cu realitatea – fiind incapabil să mai spună cine este sau unde se află – a început să aibă și simptomele respiratorii comune asociate cu COVID-19. Asta s-a întâmplat la două zile după spitalizare. În cele din urmă, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă pentru a fi pus pe ventilație artificială, în timp ce el era încă incapabil să înțeleagă ce i se întâmplă.
Dr. Lorenzo Norris, decan asociat la Facultatea de Medicină de la George Washington University, este de părere că un astfel de caz trimite un semnal îngrijorător: deocamdată, nimeni nu înțelege pe deplin în ce fel virusul afectează și creierul.
Ce simt pacienții infectați: 13 simptome la care trebuie să fii atent
1. Durerea sinusurilor
Sinusurile dor cel mai frecvent atunci când persoana începe să simtă o formă a răcelii sau a gripei. Un bărbat testat pozitiv de coronavirus a declarat că sinusurile sale erau în „agonie”.
2. Presiune în urechi
Încă un simptom specific infectării cu virusul este presiunea din urechi, care îți dă senzația că sunt pe cale să explodeze.
3. Durerea de cap foarte puternică
O durere de cap care pulsează sau este intensă este uneori tipică unei gripe serioase sau a răcelii, însă ar putea să fie și un simptom al oboselii, deshidratării sau lipsei de fier din organism.
4. Senzația de arsură la nivelul ochilor
Cea mai bună cale prin care să descri senzația ochilor care ard este să o compari cu iritatia sau mâncărimea pe care ai avea-o din cauza unei alergii.
5. Gât constrâns
Se pare că pacienții infectați cu COVID-19 experimentează un mixt de simptome ale răcelii și ale gripei, combinate cu simptome tipice unei reacții alergice. Un gât care se simte constrâns poate fi așa din cauza inflamației determinate de tusea excesivă, care este un simptom comun al persoanelor infectate cu noul coronavirus.
6. Durerea prin tot corpul
Și în cazul infectării cu noul SARS-CoV, persoana bolnavă resimte dureri în tot corpul.
7. Plămânii care „foșnesc că o pungă de hârtie”
Dacă atunci când respiri, ai senzația că plămânii foșnesc, atunci acesta este un semn pentru ceva mult mai serios decât o gripă sau o răceală.
8. Oboseala
Încă un simptom comun pentru COVID-19 și pentru răceală și gripă este senzația de oboseală și epuizare.
9. Lipsa poftei de mâncare
Mai mulți pacienți infectați au spus că nu au putut mânca în perioda în care au avut virusul.
10. Febra
Când coronavirusul a fost adus în atenția publicului, febra a fost unul dintre primele simptome după care lumea se ghida. Pentru unele persoane, este singurul simptom al virusului pe care îl manifestă.
11. „Strângerea” în piept și tuse
Încă unul dintre primele simptome ale coronavirusului a fost această strângere în piept și tusea consistentă.
12. Senzația de schimbare de fus orar
Unul dintre cei infectați și-a descris simptomele ca senzația determinată de schimbarea de fus orar. O problema temporară de somn care afectează pe orice călătorește în zone cu fusuri orare diferite.
13. Senzația de leșin