STUDIU: Strugurii există mulțumită dinozaurilor. Cum s-a răspândit vița de vie
This browser does not support the video element.
Strugurii și vinul există mulțumită dinozaurilor. Noile cercetări sugerează că le-am putea fi recunoscători dinozaurilor pentru răspândirea strugurilor în întreaga lume.
Cercetătorii au găsit semințe fosile de struguri pe care le consideră că datează de acum între 60 și 19 milioane de ani în Columbia, Panama și Peru.
Una dintre speciile de struguri găsite reprezintă cel mai vechi exemplu cunoscut descoperit în emisfera vestică, care este partea lumii care include America de Nord și de Sud.
Descoperirea semințelor este o mare problemă, deoarece ajută la furnizarea de mai multe informații despre modul în care familia strugurilor s-ar fi putut răspândi după dispariția dinozaurilor.
„Acestea sunt cele mai vechi struguri găsite vreodată în această parte a lumii și sunt cu câteva milioane de ani mai tinere decât cele mai vechi găsite vreodată pe cealaltă parte a planetei”, spune Fabiany Herrera, expertă în fosile vegetale la Field Museum din Chicago și autoarea principală a noului studiu.
„Această descoperire este importantă pentru că arată că după dispariția dinozaurilor, strugurii au început cu adevărat să se răspândească în toată lumea”, citează BBC.
Cele mai vechi fosile cunoscute din semințe de struguri datează încă din urmă cu 66 de milioane de ani și au fost găsite în India, din perioada în care un asteroid a lovit Pământul, eliminând dinozaurii.