SUA a instituit nivelul maxim de alertă în cazul Ebola
„Această activare ne permite să mobilizăm resursele în toată agenția pentru a răspunde crizei” legate de Ebola, a explicat Tom Skinner, un purtător de cuvânt al Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).
„Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanșată. Ea a fost instituită la acea vreme pentru pandemia de gripă H1N1”, a precizat el.
Această decizie răspunde la „propagarea virusului Ebola în Nigeria și la potențialul risc de a afecta multe vieți”, a afirmat directorul CDC, doctorul Tom Frieden, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat 932 de morți din totalul de 1.711 de cazuri în cadrul acestei epidemii fără precedent, care afectează în special trei țări din Africa de Vest, potrivit unei estimări din 4 august, a anunțat miercuri CDC.
Sierra Leone, Liberia și Guineea sunt țările cele mai afectate. În Nigeria, unde există temeri privind propagarea epidemiei, sunt nouă cazuri suspecte și un deces, precizează CDC pe site-ul său de Internet.
În plus, misionara americană Nancy Writebol, infectată cu virusul în Africa și ajunsă marți la Atlanta pentru a primi îngrijiri medicale în carantină într-un spital echipat special, a primit a treia doză dintr-un tratament experimental, a anunțat postul de televiziune CNN.
Doctorul Kent Brantly, contaminat tot în Liberia și repatriat în Statele Unite sâmbătă, a fost tratat, de asemenea, cu acest ser nou, care nu a mai fost testat pe oameni până în prezent.
Acest tratament ar explica ameliorarea stării lor de sănătate, considerată încă gravă la sfârșitul săptămânii trecute. Un medic care i-a administrat prima doză în Africa doctorului Brantly a vorbit despre tratamentul „miraculos” care a atenuat simptomele într-o oră, a anunțat presa americană.
Președintele Barack Obama a considerat miercuri că este „prematur” ca medicamentul experimental să fie trimis în Africa.
Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american de alergii și boli infecțioase (NIAID), a recunoscut marți că serul are „o oarecare eficiență, dar doar la doi pacienți” în acest stadiu.
„Rezultatele experimentelor efectuate pe animale sunt foarte bune și folosirea acestui agent pe doi pacienți sugerează că el are un efect favorabil. Dar dat fiind că (tratamentul) se limitează la doi pacienți, trebuie să fim prudenți înainte de a trage concluzii”, a adăugat el.
În prezent nu există niciun tratament pentru a combate acest virus foarte virulent, identificat în 1976 și care are o rată de mortalitate de 60 până la 90 la sută.