Documentul a fost adoptat vineri de Congres cu o majoritate zdrobitoare.
Din 2011, data la care a fost dat în funcțiune, Statele Unite au cheltuit în total peste 700 de milioane de dolari pentru a susține dezvoltarea Iron Dome, sistem ce a permis interceptarea a zeci de rachete lansate din Gaza de la începutul operațiunii „Limită de Protecție”.
Departamentul de Stat a subliniat luni că Statele Unite se pot arăta ferme cu Israelul în legătură cu victimele palestiniene civile din Gaza, continuând totuși relațiile strategice cu aliații lor, în special în materie de echipament de apărare.
Duminică, Washingtonul s-a declarat „consternat” de bombardarea unei școli ONU în enclava palestiniană, într-un comunicat neobișnuit de dur la adresa Israelului, chiar dacă statul evreu nu a fost acuzat explicit.
„Israelul poate face mai multe pentru a împiedica victime civile”, a criticat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, în cadrul unei întâlniri cu presa. „Dar acest lucru nu schimbă faptul că Israelul rămâne un partener important în termeni strategici și de securitate. El are dreptul să se apere”.
Întrebată în legătură cu livrarea de echipament de apărare către Israel, care poate fi folosit în ofensiva sa în Gaza și posibil în timpul bombardării unei școli ONU, Psaki a evitat să comenteze. „Am spus clar că țintele militare nu justifică” acest bombardament, a răspuns oficialul.
„Cred că nu sunt alte țări în lume care să susțină securitatea Israelului mai mult decât Statele Unite”, a amintit Psaki, în plină răceală a relațiilor dintre cei doi aliați.
În total, Statele Unite au prevăzut să consacre 30 de miliarde de dolari ajutor militar Israelului între 2009 și 2018.
Iuliana Enache, [email protected]