Prima pagină » Știri externe » SUA anunță că testarea unei rachete balistice intercontinentale a eșuat. Americanii nu reușesc să țină pasul cu Rusia

SUA anunță că testarea unei rachete balistice intercontinentale a eșuat. Americanii nu reușesc să țină pasul cu Rusia

SUA anunță că testarea unei rachete balistice intercontinentale a eșuat. Americanii nu reușesc să țină pasul cu Rusia
Minuteman 3. Sursa Foto: Profimedia

SUA au testat o rachetă balistică intercontinentală pe care au distrus-o ulterior când se deplasa deasupra Oceanului Pacific. Proiectilul, cunoscut ca Minuteman 3, a fost lansat din California.  

Racheta a fost „terminată” la ora 12:06 după ora locală, din cauza unei anomalii raportate pe durata lansării de la baza spațială Vanderberg.  Un grup de investigație va determina cauza.

SUA are un arsenal depășit și nu reușește să țină pasul cu Rusia

Rachetele Minuteman 3 sunt testate periodic pentru deplasări pe distanțe de 6.800 km deasupra Pacificului, către Insulele Marshall. Prin acest test, SUA au intenționat să transmită un mesaj Rusiei, Chinei, Iranului și Coreii de Nord, principalele adversare nucleare. Dar rachetele balistice intercontinentale americane actuale sunt deja prea învechite pentru a ține pasul cu arsenalul Rusiei de arme nucleare strategice.

Forțele Aeriene americane plănuiesc să înlocuiască modelul Minuteman cu unul nou, LGM-35A Sentinel, din anul 2029. Acesta va deveni funcțional abia de la mijlocul anilor 2030, scrie CBS.

Racheta Sarmat, cunoscută și ca Satan II. Sursa Foto: Profimedia

Racheta Sarmat, cunoscută și ca Satan II. Sursa Foto: Profimedia

Între timp, Occidentul este îngrijorat pentru că Rusia a dezvoltat rachete hipersonice Kinzhal și rachete balistice intercontinentale RS-28 Sarmat, cu rază operațională de 18.000 km. Noile modele de ICBM au fost introduse anul trecut în arsenalul Rusiei.

Citește și:  ANALIZĂ | Racheta balistică intercontinentală Sarmat, noua JUCĂRIE NUCLEARĂ a lui Putin. Va înlocui Satan, dar testele s-au făcut ”pe repede înainte”

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și