Administrația națională pentru siguranța nucleară (NNSA) din SUA a dispus intrarea în faza de producție a programului pentru fabricarea focosului nuclear B61-12. Prima unitate de producție a versiunii modernizate a focosului atomic va fi operațională în anul fiscal 2020.
„Intrarea în noua etapă a programului destinat focosului B61-12 reprezintă un progres major pentru NNSA și pentru talentații oameni de știință și ingineri implicați în această misiune vitală pentru siguranța națională a Statelor Unite”, a declarat directorul instituției, generalul Frank Klotz.
„În prezent, focosul B61 conține cele mai vechi elemente ale arsenalului atomic american. Acest program va permite prelungirea cu 20 de ani a actualului sistem”, precizează directorul NNSA.
Anunțul marchează o etapă majoră în planul Administrației Barack Obama de a moderniza arsenalul atomic al Statelor Unite. Conform specialiștilor, planul de modernizare ar putea necesita 350-450 de miliarde de dolari în următorul deceniu.
Președinția Rusiei a refuzat, marți, să comenteze informațiile privind decizia Statelor Unite de a moderniza arsenalul nuclear, dar un membru important al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a explicat că va exista o reacție simetrică a Moscovei.
„Această problemă ține de competența Ministerului Apărării. Specialiștii trebuie să își prezinte evaluările”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenției Tass.
„Orice încălcare a echilibrului nuclear va alimenta o cursă a înarmării. În mod clar, Rusia va reacționa în mod adecvat. Dar, după cum președintele Vladimir Putin a spus în mod repetat, Rusia nu va fi atrasă într-o cursă a înarmării de amploare, de genul celei care a contribuit semnificativ la destrămarea URSS”, a declarat, la rândul său, Dmitri Gorovțov, vicepreședintele Comisiei pentru Siguranța Națională din Duma de Stat.
„Rusia are noi tehnologii care pot fi utilizate pentru contracararea armamentului nuclear american modernizat”, a atras atenția Gorovțov, citat de RIA Novosti.
Conform datelor existente, Statele Unite au în prezent un arsenal de 4.500 de bombe nucleare. La rândul său, Rusia ar deține 7.300 de focoase nucleare, dintre care 1.790 sunt operaționale.
Conform datelor existente, Statele Unite au în prezent un arsenal de 4.500 de bombe nucleare.