Prima pagină » Știri externe » SUA ar putea renunța la vizele pentru români. Cum vor americanii să modifice programul Visa Waiver

SUA ar putea renunța la vizele pentru români. Cum vor americanii să modifice programul Visa Waiver

Congresmenii americani au depus marți un proiect de lege care prevede includerea României, Bulgariei și Poloniei în programul Visa Waiver.

Trei congresmeni americani au depus marți un proiect de lege care prevede, printre altele, includerea României, Bulgariei și Poloniei în programul Visa Waiver (PVW), de exceptare de la obligativitatea vizelor, se arată într-un comunicat de presă transmis de unul dintre semnatarii actului.

Democratul din Illinois Mike Quigley a explicat că Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act are drept obiectiv reformarea Visa Waiver, un program „învechit”, care are are nevoie de „modernizări”.

În prezent, România, Polonia și Bulgaria au nevoie de vize pentru a călători în state, ele nefiind incluse în Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%.

În 2011, țara noastră a avut o rată de respingere a aplicațiilor pentru viză de 22%, în timp ce rata Bulgariei și a Poloniei a fost de 16%, respectiv 10%.

Bogdan Aurescu // FOTO: Ștefan Micsik/Mediafax

„Motivul pentru care România are o rată de respingere atât de mare este că, în forma actuală a Visa Waiver, ea se calculează după numărul de aplicații, iar românii depun mai multe aplicații”, a declarat, pentru gândul, Bogdan Aurescu, secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe.

Așa se face că MAE a încercat, prin intermediul unor campanii de informare a publicului, să îi determine pe români să nu aplice din nou pentru viză după ce au fost respinși de ambasadă, dacă nu s-a schimbat ceva în situația lor. „Am încercat să le explicăm oamenilor că nu mai are sens să aplici, pentru că înrăutățești rata de refuz a țării”, a mai declarat Aurescu.

Ce modificări sunt în plan

Una dintre schimbările propuse de JOLT Act este „ajustarea criteriilor de rată de respingere a aplicațiilor” dacă statele au un procent mic de oameni care nu respectă durata vizei. Rata ar urma să fie scăzută și, totodată, calculată în funcție de numărul celor care aplică, și nu de cel al aplicațiilor.

Totodată, noua legislație privind Visa Waiver prevede stabilirea unei rate de maximum 3% de depășire a perioadei de ședere permise (90 de zile).

Acest prag ar fi în favoarea României, a explicat Bogdan Aurescu. „Potrivit estimărilor, ne-am încadra„, a afirmat oficialul MAE pentru gândul. De altfel, MAE se pregătește deja în acest sens și va lansa peste două săptămâni o nouă campanie de informare, cu scopul de a-i avertiza pe români să nu stea în SUA mai mult decât le permite viza.

Aurescu s-a arătat încrezător în șansele adoptării noii legislații privind Visa Waiver și a amintit că Barack Obama și-a afirmat clar susținerea pentru o revizuire a legislației în domeniu.

Mike Quigley

În prezent, Polonia este singurul stat din cele 25 de țări ale zonei Schengen care nu este inclus în Visa Waiver, a notat congresmanul Mike Quigley, care are în circumscripția sa 100.000 de polonezi.

„Polonia a mers umăr la umăr cu SUA în ultimele decenii în problematici precum detașarea de trupe în Afganistan și Irak și disponibilitatea de a participa la scutul antirachetă”, a explicat politicianul, în sumarul proiectului său legislativ.

Motivele pentru care Polonia ar trebui să beneficieze de reformarea Visa Waiver se aplică, punct cu punct, și României. Astfel, dacă propunerea legislativă a lui Mike Quigley va fi adoptată, românii vor avea și ei același drept de a călători fără viză în SUA ca și polonezii.

Un număr de 11 țări ar fi vizate de noua versiune de Visa Waiver: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Chile, Croația, Israel, Panama, Polonia, România, Taiwan și Uruguay. „Anul trecut, cele trei milioane de vizitatori din aceste țări au cheltuit 14 miliarde de dolari în Statele Unite și au finanțat direct 104.300 de locuri de muncă în industria turismului. În primul an de includere în Visa Waiver, acest număr de vizitatori s-ar dubla”, se mai arată în proiectul de lege menționat.

În total, 36 de țări nu au nevoie de viză pentru a călători în State, datorită Visa Waiver. În afară de România, Polonia și Bulgaria, singurul alt stat membru UE care este exclus din Visa Waiver este Cipru, pe fondul problemelor sale de la graniță.

Proiectul de lege este susținut de Obama

Potrivit Europolitics.info, proiectul de lege co-inițiat de Mike Quigley ar beneficia deja de susținerea lui Barack Obama, președintele american fiind fost senator al statului Illinois.

În același timp cu JOLT Act, un grup bipartizan de senatori, condus de Barbara Mikulski, o senatoare democrată de origine poloneză din statul Maryland, a depus un proiect similar în Senatul SUA.

În Chicago, capitala statului Illinois, în care se află circumscripția lui Mike Quigley, trăiesc mai bine de un milion de polonezi – cea mai mare comunitate din afara Varșoviei.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a decis luna trecută, într-o întâlnire de la Bruxelles cu Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, crearea unui grup de lucru tehnic, care să găsească soluții pentru rata mare de respingere a solicitărilor de viză din România.

„Este pentru prima data cand partea americană este de acord să lucreze cu noi pentru soluții adecvate și mai rapide, iar în condițiile în care se va produce o schimbare în legislație la Washington pe acest palier, sperăm ca și chestiunea respingerilor de vize să fie reglementată și să putem beneficia de libera circulație în spatiul american”, a declarat Diaconescu după întâlnirea cu Hillary Clinton.

Autor

Citește și