SUA ar putea repoziționa arme NUCLEARE, din cauza tensiunilor cu Rusia și China /Putin nu intenționează să recurgă la atacuri atomice

Publicat: 07 06. 2024, 22:18

Administrația Joe Biden a semnalat, vineri, că, în următorii ani, Statele Unite ar putea fi nevoite să reconfigureze poziționarea armelor nucleare strategice pentru a contracara amenințările tot mai mari din partea adversarilor, în contextul tensiunilor cu Rusia și China.

Pranay Vaddi, membru al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a evocat vineri, într-un discurs rostit la Asociația pentru Controlul Armamentului, ideea unei ”abordări mai competitive” a Administrației Joe Biden în materie de control al armamentului pe plan mondial.

Pranay Vaddi a dat asigurări, potrivit agenției Reuters, că Washingtonul menține angajamentele privind controlul armamentului și regimul de neproliferare atomică. Dar a notat că Rusia a refuzat discuțiile despre posibila prelungire a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), care ar urma să expire în anul 2026, iar China nu acceptă negocieri despre arsenalul nuclear, care este în creștere.

”Am putea atinge un punct, în următorii ani, în care să fie necesară suplimentarea actualelor capabilități. Trebuie să fim pregătiți în totalitate pentru a executa ordinul dacă președintele decide acest lucru. Dacă va veni acel moment, rezultatul va proveni din calculele că sunt necesare mai multe arme nucleare pentru descurajarea adversarilor și pentru protejarea cetățenilor americani, a aliaților și partenerilor”, a afirmat Pranay Vaddi.

Putin amenință Occidentul, dar semnalează că nu intenționează să recurgă la atacuri nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că ar putea poziționa rachete convenționale în apropierea Statelor Unite și a aliaților europeni. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia analizează posibilitatea furnizării de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune adversarilor Occidentului din întreaga lume. Putin a lansat avertismentul în contextul în care state din cadrul Uniunii Europene și NATO, printre care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, oferă Ucrainei armament cu care să atace teritoriul Rusiei.

Vineri, Vladimir Putin a dat asigurări că nu intenționează să utilizeze arme nucleare.

”Folosirea armelor nucleare este posibilă în cazuri excepționale, în situația unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale. Nu cred că a venit un astfel de moment. Nu este nevoie”, a declarat Putin, potrivit agenției Reuters.

Săptămâna trecută, Rusia a avertizat că va reacționa prin reconfigurarea sistemelor nucleare dacă Statele Unite instalează rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa și în Asia.

În contextul planurilor Statelor Unite de a instala rachete în regiunea Indo-Pacifică pentru a contracara riscurile generate de China, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a avertizat că Rusia va reacționa prin reconfigurarea sistemelor nucleare.

”Implementarea de către americani a planurilor de instalare a rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune nu va rămâne fără reacție. Vor apărea provocări grave pentru securitatea Rusiei. Nu excludem adoptarea de măsuri suplimentare în domeniul disuasiunii nucleare”, a declarat Serghei Lavrov.

În contextul tensiunilor, președintele SUA, Joe Biden, a declarat, vineri, că nu a permis Ucrainei să lanseze atacuri asupra Rusiei la distanță mare de frontieră și a apreciat că, deși ”teoretic” există riscul escaladării conflictului între Moscova și NATO, acest scenariu este improbabil.

”Ucrainenii sunt autorizați să folosească armamentul în apropierea frontierei. Nu am autorizat atacuri la 200 de mile (300 de kilometri) distanță de frontieră, în Rusia, nu am autorizat atacuri în Moscova, asupra Kremlinului”, a afirmat Biden.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden pledează, în Franța, pentru protejarea DEMOCRAȚIEI /„Să apărăm libertatea în perioada noastră”