Departamentul american al Apărării a anunțat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Este pentru prima oară când SUA atacă direct o țintă aflată sub controlul regimului al Assad, de când a început războiul din Siria.
Atacul a vizat baza aeriană a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs, fiind o premieră în conflictul militar din Siria. Rachetele americane au vizat apărarea antiaeriană, avioanele, hangarele și depozitele de combustibil de la baza respectivă și au „avariat grav sau au distrus avioane siriene și infrastructura de sprijin”, conform Pentagonului, citat de Washington Post.
Oficialii americani susțin că rușii, care au forțe în Siria și dețin o zonă sub control rusesc chiar la baza aeriană atacată, au fost avertizați dinainte și că armata SUA și-a luat toate precauțiile pentru a nu lovi zona rusească, conform unui purtător de cuvânt al Pentagonului. Informările au fost făcute prin intermediul „linie anticonflict”, un sistem de comunicații al armatei americane cu forțele rusești, folosit în Siria pentru a se informa reciproc de operațiunile aeriene de acolo și a evita astfel ciocnirile accidentale între cele două forțe aeriene.
„În seara asta, am ordonat o lovitură militară asupra bazei din Siria, de unde a fost lansat atacul chimic”, a declarat președintele Donald Trump, precizând că decizia este vitală pentru securitatea SUA în prevenirea și descurajarea folosirii armelor chimice. „Assad a luat viața bărbaților, femeilor și copiilor fără apărare. Chem toate națiunile civilizate să pună capăt masacrului și carnagiului din Siria”, a adăugat el.
„Nu există nicio justificare pentru care Siria a folosit arme chimice interzise. A încălcat obligațiile care îi revin în baza Convenției în vigoare și a ignorat cererile Consiliului de Securitate al ONU. Toate încercările de ani de zile de schimbare a atitudinii regimului Assad au eșuat”, a spus Trump.
Bombardamentul Statelor Unite este o ripostă față de recentul atac chimic produs recent în orășelul Khan Sheykhoun, situat în provincia siriană Idlib.
Administrația Obama s-a ferit să intre direct în conflict, evitând astfel o confruntare cu Rusia și Iranul, principalii susținători ai regimului lui Bashar al Assad. Prin acest atac, Donald Trump pare dispus să ignore aceste riscuri, escaladând conflictul.
UPDATE 21:30 Consiliul de Securitate al ONU este în desfășurare, ambasadorii statelor implicate în criza din Siria exprimând poziții dure.
„Facem apel la SUA să înceteze imediat agresiunea și să se alăture eforturilor de a găsi o soluție politică în Siria și să colaborăm pentru combaterea amenințării teroriste. Condamnăm ferm acțiunile ilegitime ale SUA. Consecințele pentru stabilitatea regională și internațională pot fi extrem de grave”, a spus ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov. El a spus că respinge acuzațiile aduse Rusiei că își folosește dreptul de veto în Consiliu necorespunzător: „Îl folosim doar în acele împrejurări în care voi încercați să vă impuneți în Consiliul de Securitate al ONU proiectele geopolitice iresponsabile”.
La rândul ei, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a arătat că SUA „au făcut un pas foarte proporțional ieri noapte. Suntem pregătiți să facem mai mult dar sperăm că nu va fi necesar”.
„Assad a făcut asta pentru că a crezut că nu va păți nimic. S-a gândit că știe că Rusia îi ține spatele”, a mai spus Haley, referindu-se la atacul chimic din provincia Idlib.
Oficialul SUA a mai argumentat că „atunci când comunitatea internațională eșuează în a-și face datoria de a acționa colectiv, există momente când statele sunt obligate să întreprindă propriile acțiuni”, iar unul dintre aceste momente este folosirea armelor chimice împotriva civililor. Ea a arătat că SUA au distrus doar baza aeriană de unde au fost folosite armele chimice.
„Bashar al Assad nu mai trebuie să folosească vreodată arme chimice”, a mai spus Haley.
Ea a acuzat Rusia și Iran că sunt responsabile la rândul lor, pentru că i-au ținut partea lui Assad de câte ori a încălcat limitele. Ea a invocat nu mai puțin de 7 decizii de veto ale Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, care au ținut partea regimului Assad. De asemenea, a acuzat Rusia pentru eșecul acordului de distrugere a armelor chimice din Siria, arătând că poate supravegherea Rusiei este incompetentă sau poate „regimul Assad ia Rusia de proastă”.
„Lumea așteaptă ca Rusia să acționeze responsabil în Siria. Să își reconsidere alianța greșită cu Bashar al-Assad. SUA nu va mai aștepta. Acele zile au luat sfârșit„, a spus Nikki Haley.
UPDATE 19:00 Rusia a difuzat imagini filmate dintr-o dronă, cu atacul asupra bazei siriene.
UPDATE 18:30 Rusia a trimis, vineri, o fregată a Flotei din Marea Neagră în Marea Mediterană, în apropierea navelor americane care au lansat atacul din Siria, afirmă surse citate de postul Fox News.
UPDATE 16:30 Consiliul de Securitate al ONU se reunește la ora 18.30 (ora României), pentru a discuta situația din Siria după atacul SUA.
UPDATE 14:35 Atacul SUA asupra unei baze militare siriene reflectă un comportament „necugetat și iresponsabil”, afirmă președintele Siriei, Bashar al-Assad, într-un comunicat de presă citat de agențiile de presă.
UPDATE 14:30 Ministerul Afacerilor Externe
a publicat poziția oficială față de atacul SUA asupra bazei aeriene din Siria, arătând că acesta este „o reacție fermă la atrocitățile comise în urma atacului cu arme chimice” și că „România este solidară cu aliații și partenerii noștri”. MAE arată că susține orice efort de încetare a conflictului din Siria și „o soluție politică” pentru criza siriană.
UPDATE 14:00 Imagini ale televiziunilor rusești și siriene de la baza aeriană din Shayrat, captate de The Guardian:
UPDATE 13:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat un comunicat de presă despre situația din Siria: „După atacurile îngrozitoare din această săptămână, cu arme chimice, în Khan Shaykhun, care au ucis zeci de oameni, inclusiv mulți copii, SUA au lansat un atac asupra bazei aeriene Shayrat din Siria. Regimul sirian poartă întreaga responsabilitate pentru această evoluție. NATO a condamnat consecvent folosirea continuă de către Siria a armelor chimice, ca pe o încălcare a normelor și acordurilor internaționale. Orice folosire a armelor chimice este inacceptabilă, nu poate rămâne fără răspuns, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere. NATO consideră folosirea armelor chimice ca pe o amenințare la pacea și securitatea internațională. NATO sprijină toate eforturile internaționale care au ca scop pacea și o soluție politică în Siria”.
UPDATE 13:20 Ministerul rus al Apărării susține că doar 23 de rachete Tomahawk au lovit baza aeriană siriană. „Nu este clar unde au căzut restul de 36 de rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.
Oficialul rus mai susține că au fost distruse doar 6 avioane siriene MiG 23, iar pista bazei aeriene nu a fost distrusă.
De asemenea, Rusia va ajuta Siria să își întărească apărarea antiaeriană, a mai anunțat oficialul ministerului Apărării.
UPDATE 12:30 Nu există victime printre cetățenii ruși prezenți la baza militară bombardată, a declarat ministrul de Externe Serghei Lavrov.
UPDATE 12:00 Prima reacție oficială a României. Premierul Sorin Grindeanu spune că atacurile cu arme chimice „trebuie pedepsite”.
„Am avut o discuție în această dimineață și cu ministrul Apărării și cu ministrul Afacerilor Externe. În cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va da un comunicat oficial. Ceea ce pot să vă spun e că noi ca și stat condamnăm atacul cu arme chimice care a avut loc în urmă cu câteva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite și tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca țară NATO le vom respecta. Dar, atacul de tipul ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, care nu au legătură cu nicio regulă internațională, trebuie pedepsit”, a declarat, la Craiova, premierul Sorin Grindeanu.
UPDATE 11:40 Ministrul rus de Externe acuză SUA că a luat decizia atacului înainte de folosirea armelor chimice în Siria, fără însă să argumenteze în acest sens. „Este clar că decizia de a lovi Siria a fost luată la Washington înainte de incidentul din Idlib, care a fost folosit ca un pretext pentru această demonstrație de forță”, a declarat Serghei Lavrov, conform Sputnik News.
UPDATE 10.55 Rusia suspendă Memorandumul de cooperare cu SUA, între forțele aeriene ale celor două țări, care operează în Siria, a anunțat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acordul stabilea ca SUA și Rusia să se informeze reciproc cu privire la operațiunile aeriene din Siria, pentru a evita ciocnirile accidentale sau atacurile una asupra alteia. SUA susțin că au informat Rusia despre atacul din Siria chiar prin intermediul sistemului de comunicații militare care funcționează în baza acestui acord, între cele două țări.
UPDATE 10:25 Armata siriană a anunțat că 6 persoane au murit în urma atacului american cu rachete.
UPDATE 10:15 SUA au informat Rusia înaintea atacurilor cu rachetă, prin intermediul „liniei anticonflict”, un sistem de comunicații controlat de armata americană, care operează din Qatar și care este folosit de forțele aeriene ale SUA și Rusiei, în Siria, pentru a se informa reciproc despre acțiunile aeriene din Siria și a evita astfel ciocnirile accidentale între ele. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a arătay că rușii au fost informați „prin mai multe conversații” pe această linie, în timpul zilei de joi.
UPDATE 10:00 Ordinul de atac asupra bazei siriene a fost dat de Donald Trump chiar înaintea cinei sale cu președintele Chinei, Xi Jinping, conform unui consilier de securitate națională de la Casa Albă, citat de CNN. Atacul s-a desfășurat chiar în timpul cinei celor doi lideri.
UPDATE 9:54 Baza aeriană de la Shayrat a fost practic distrusă de atacurile cu rachete SUA, arată agenția rusă RIA Novosti, citând un angajat al bazei. „Toate avioanele au fost scoase din uz și se poate spune că baza este complet distrusă”, spune acesta. Incendiul de la baza aeriană nu a fost încă stins, arată televiziunea siriană de stat.
UPDATE 9:30 Prima reacție din partea lui Vladimir Putin a venit prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a arătat că atacul asupra bazei siriene este „o agresiune împotriva unei națiuni suverane”, care a fost făcută „fără respectarea legii internaționale și sub un pretext inventat”. Peskov a adăugat că „armata siriană nu are arme chimice”. Putin vede acest atac ca pe o încercare a SUA de a distrage atenția de la victimele civile ale armatei SUA din Irak. „Acest gest aduce daune semnificative legăturilor SUA-Rusia, care sunt deja într-o stare deplorabilă”, a mai spus Peskov.
UPDATE 09:14 Atacurile cu rachete ale SUA asupra unei baze a armatei siriene „servesc intereselor grupărilor armate teroriste”, a declarat guvernatorul provinciei Homs, unde a avut loc operațiunea americană, informează Tass.
„Conducerea și politica siriană nu se va schimba”, a declarat Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs. „Acesta nu este primul atac și nu cred că va fi nici ultimul”, a adăugat acesta. „Există morți și răniți în atacul SUA asupra bazei aeriene al-Shayrat din centrul Siriei”, a spus Barazi.
Guvernatorul a afirmat că baza militară atacată de Statele Unite a jucat un rol important în lupta împotriva teroriștilor, în cadrul operațiunii de eliberare a orașului Palmyra.
UPDATE 8:45 Marea Britanie, Israelul și Australia și-au anunțat sprijinul pentru decizia luată de Donald Trump de ataca baza aeriană siriană, în răspuns la atacul chimic de zilele trecute. Arabia Saudită și-a anunțat sprijinul, în timp ce Iran a calificat atacul drept „o acțiune unilaterală periculoasă, distructivă, care violează principiile legii internaționale”.
„Guvernul britanic sprijină pe deplin acțiunea SUA, despre care considerăm că a fost un răspuns corespunzător la atacul barbar cu arme chimice, lansat de regimul sirian, și are ca intenție descurajarea unor atacuri viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street 10.
Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că sprijină puternic gestul SUA. „Transmite un mesaj puternic regimului Assad. Pedeapsa a fost proporțională și a fost rapidă. Sprijinim SUA în această acțiune”, a declarat acesta.
Rusia vrea reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU
Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o „agresiune” împotriva unui stat membru al Organizației Națiunilor Unite.
„În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU”, a declarat Victor Ozerov, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus.
Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operațiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia și la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.
„Rusia avea semnale directe că se pregătea o operațiune militară împotriva Siriei; inițiatorii operațiunii vor purta responsabilitatea consecințelor”, a avertizat anterior Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite.