Statele Unite vor retrage majoritatea trupelor din Irak în următorii doi ani, dar vor lăsa un număr mic de militari în regiunea de nord a Kurdistanului. Este planul negociat de oficiali americani și irakieni, care au dezvăluit câteva detalii despre acord săptămâna aceasta.
Ministrul Apărării, Thabit al-Abbasi, a declarat că cele două națiuni au ajuns la un acord care va încheia Operațiunea Inherent Resolve. Aceasta a fost misiunea militară condusă de SUA, înființată în urmă cu 10 ani pentru a combate militanții Statului Islamic din Irak și Siria.
De peste trei decenii, Irakul se află într-o stare continuă de război (Războaiele din Golf), rezultând moartea a peste 1 milion de militari și civili.
În 2003, SUA, sub președinția lui George W. Bush, împreună cu o coaliție internațională de state aliate, au invadat Irakul pentru a-l înlătura pe dictatorul Saddam Hussein, acuzat pentru deținere de arme chimice. Armele nu au fost găsite. Au participat la operațiunea de eliberarea Irakului de sub dictatura ba`athistă în jur de 309,000–584,799 militari din SUA, Polonia, Marea Britanie, Australia și din România.
27,163 de militari din rândul aliaților au murit, dintre care 4,507 erau militari americani. Până la finalul anului 2003, trupele coaliției internaționale s-a luptat împotriva armatei irakiene condusă de Saddam. Dictatorul a fost capturat, arestat și condamnat la moarte prin spânzurare, trei ani mai târziu.
Vidul de putere care a urmat după execuția dictatorului Saddam și gestionarea defectuoasă de către Autoritatea provizorie a coaliției au dus la un război civil larg răspândit între șiiți și suniți , precum și o insurgență îndelungată împotriva forțelor coaliției . Statele Unite au adus în plus 170.000 de soldați în 2007. În 2008, președintele Bush a fost de acord cu retragerea tuturor trupelor de luptă americane din Irak. Retragerea a fost finalizată sub Barack Obama în decembrie 2011. Dar insurgențele și războiul civil au continuat.
În 2011, SUA sub președinția lui Barack Obama a retras mare parte din trupe, lăsând în urmă un Irak vulnerabil în fața războaielor sectariene și a corupției, cele două probleme majore care au contribuit la crearea Statului Islamic. Gruparea teroristă Daesh a ocupat o mare parte a țării în 2014 și a proclamat crearea noului califat.
La apogeul său, comandamentul condus de SUA a trimis mii de trupe americane și aliate în Irak și Siria, care sprijineau operațiuni aeriene și terestre masive împotriva Statului Islamic.
După bătăliile culminante împotriva forțelor ISIS din 2016 și 2017, în orașul Mosul din Irak și orașul Raqqa din Siria, numărul personalului american a scăzut. Washingtonul și Bagdadul au convenit deja, în principiu, să pună capăt misiunii anti-ISIS a Americii în Irak. Președintele american Joe Biden susține că amenințarea teroristă s-a diminuat.
Cei aproximativ 2.500 de soldați americani staționați acum în Irak vor fi retrași treptat. Dacă va fi finalizată, va fi cea mai mare retragere realizată de Statele Unite de la cea din Afganistan încoace. În 2021, talibanii au revenit la conducerea Afganistanului după două decenii de eforturi depuse pentru democratizarea țării și au reinstalat Emiratul Islamic.
„Prima fază va începe anul acesta și va continua până în 2025, în timp ce a doua fază se va încheia în 2026”, a declarat Abbasi pentru televiziunea al-Arabiya.
Oficialii americani au recunoscut de mult timp negocierile în desfășurare despre care au spus că urmăresc să schițeze o „tranziție ordonată” de la misiunea militară multinațională.
De la izbucnirea conflictului reînnoit între Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza toamna trecută, pozițiile SUA din Irak, Siria și Iordania au fost supuse unui nou atac cu rachete, rachete și drone de către milițiile susținute de Iran. Trei militari americani au fost uciși în ianuarie la o bază americană din Iordania. Forțele americane au efectuat atacuri aeriene periodice ca răspuns.
Guvernul lui Sudani este dornic să demonstreze că poate pune capăt prezenței americane, potrivit Washington Post. Un oficial militar irakian, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că se așteaptă ca trupe americane să rămână în Kurdistanul semiautonom. Vor avea menirea de a asigura securitatea pentru kurzii irakieni împotriva atacurior grupărilor de miliție susținute de Iran, care dețin o mare influență în restul țării.
Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia
Citește și: Call of Duty BLACK OPS 6 va fi despre Războiul din Golf și va fi lansat prin Xbox Game Pass