Departamentul de Stat al Statelor Unite a ordonat miercuri evacuarea majorității personalului de la ambasada americană din Cairo, Egipt, la câteva ore după demiterea președintelui Morsi de către armată, relatează AFP.
Într-un avertisment adresat călătorilor, „Departamentul de Stat a ordonat personalului diplomatic american neesențial și familiilor lor să părăsească Egiptul din cauza tulburărilor politice și sociale”, care „s-ar putea agrava în viitorul apropiat”.
De asemenea, Departamentul de Stat i-a sfătuit pe toți „americanii să-și amâne călătoriile în Egipt”, iar celor care trăiesc în țară, să-l părăsească.
Ambasada Statelor Unite a fost închisă miercuri ca măsură de precauție, pentru că uneori devine ținta manifestanților. Din cauza sărbătorii naționale americane din 4 iulie și a zilelor de odihnă de vineri și sâmbătă din lumea arabă, ambasada va fi redeschisă cel mai devreme duminică.
Un american a fost ucis vineri în Alexandria în timpul unei manifestații, în timp ce „occidentalii și cetățeni americani sunt deseori luați drept ținte în timpul protestelor și ciocnirilor”, susține Departamentul de Stat.
Totuși, documentul precizează că autoritățile americane nu planifică în această etapă să închirieze avioane speciale sau să realizeze poduri aeriene pentru aceste evacuări. „Dacă doriți să părăsiți Egiptul, trebuie să vă organizați plecarea cât mai curând posibil. Aeroportul este deschis și zborurile comerciale continuă să aibă loc, deși unele anulări sunt posibile”, informează Departamentul de Stat.
De asemenea, Statele Unite avertizează femeile că ele riscă să devină victime ale violențelor sexuale în Egipt.
Armata egipteană a anunțat miercuri că președinția țării va fi preluată de către șeful Curții Constituționale până la organizarea de noi alegeri generale anticipate, fără a preciza însă cât va dura această tranziție.
Anunțul armatei a fost întâmpinat cu o explozie de bucurie de către zecile de mii de opozanți care manifestau în masă contra președintelui Mohamed Morsi.
Într-o primă reacție după ce a fost demis din funcția de președinte, Morsi a denunțat o „lovitură de stat, respinsă de toți oamenii liberi din țară”.
„Îngrijorat”, Barack Obama cere revenirea rapidă la o putere civilă în Egipt
Președintele american, Barack Obama, a cerut miercuri revenirea rapidă la un Guvern civil ales democratic în Egipt, declarându-se „profund îngrijorat” în fața înlăturării de la putere a președintelui Mohamed Morsi și a suspendării Constituției de către armată, relatează AFP.
El a cerut agențiilor și ministerelor vizate să evalueze „implicațiile” legale ale noii situații cu privire la ajutorul pe care Washingtonul îl plătește anual Egiptului și care, în virtutea legii americane, nu poate, teoretic, să meargă către o țară în care a avut loc o lovitură de stat.
„Cer acum puterii militare egiptene să predea întreaga autoritate rapid și în mod responsabil unui Guvern ales democratic, într-un proces deschis și transparent”, a declarat președintele american într-un comunicat, după o reuniune cu consilierii săi pentru securitate națională, la Casa Albă.
În reacția sa cea mai fermă din ultimele zile față de criza egipteană, Obama a cerut armatei să fie rezervată, să nu recurgă la arestări arbitrare și să protejeze drepturile tuturor egiptenilor.
Aleșii și experții au criticat dur, de câteva luni, răspunsul timid al autorităților americane în fața eșecului lui Morsi de a pune în aplicare reformele democratice cerute de sutele de mii de manifestanți într-o țară căreia Washingtonul îi acordă anual 1,3 miliarde de dolari ca ajutor millitar.
„În ceea ce pare unul dintre cele mai frapante eșecuri diplomatice din ultimii ani, Statele Unite apar (…) ca un partener al regimului islamist represiv și ca un opozant al unei opoziții seculare prodemocratice”, rezuma, miercuri, în revista Foreign Policy senatorul Ted Cruz.
Semn al dilemei administrației sale, Barack Obama a cerut miercuri ca „vocile tuturor celor care au manifestat pașnic să fie auzite – cei care au salutat evenimentele de astăzi, precum și cei care l-au susținut pe președintele Morsi”.
Anunțul privind înlăturarea lui Mohamed Morsi a determinat, într-o primă fază, Statele Unite să evacueze majoritatea personalului ambasadei sale din Cairo, ținta în trecut a unor manifestații antiamericane.
Una dintre consecințele cele mai directe ale evoluțiilor de miercuri din Egipt se referă la ajutorul militar acordat în fiecare an de Washington puternicului său aliat arab.
Întrebată înainte de îndepărtarea de la putere a lui Mohamed Morsi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a refuzat să spună dacă Washingtoul va considera că o astfel de destituire de către armată echivalează cu o lovitură de stat.
Întrebarea este departe de a fi doar o simplă problemă de vocabular: în virtutea legii americane, Washingtonul trebuie teoretic să își suspende ajutorul militar anual în valoare de 1,3 miliarde de dolari în cazul unei lovituri de stat. O astfel de întrerupere a ajutorului a avut loc, de exemplu, în Mali, după lovitura de stat din 2012.
Ceea ce se întâmplă în Egipt „ar putea teoretic să fie o lovitură de stat”, subliniază Brian Dooley, de la Human Rights First, dar nu trebuie totuși să fie considerată obligatoriu „o lovitură adusă dezvoltării democratice în Egipt”. În opinia sa, Mohamed Morsi a condus deja „țara într-o direcție antidemocratică”.
„Guvernul Morsi a reprezentat o mare decepție pentru egipteni”, afirmă într-un comunicat Patrick Leahy, președintele Comisiei senatoriale pentru operațiuni externe. Considerând că armata egipteană a fost chemată pentru a respecta dorința afișată a poporului pentru ca Morsi să nu mai guverneze, el a avertizat că legea americană este clară: „Ajutorul american este suspendat atunci când un Guvern ales democratic este înlăturat printr-o lovitură de stat”.