SUA au recunoscut: ce arme folosesc pentru a destructura ISIS
„Folosim instrumente informatice pentru a slăbi capacitatea grupării Statul Islamic de a opera și comunica pe câmpul de luptă virtual”, a declarat Carter luni, într-o conferință de presă la Pentagon.
„Este vorba despre acțiuni care să conducă la pierderea încrederii în rețelele lor, despre a le supraîncărca rețelele pentru ca acestea să nu mai funcționeze și despre a face toate aceste lucruri care le întrerup capacitatea de a-și comanda forțele și de a-și controla populația și economia”, a spus Carter.
Comandantul Statului Major Interarme Joseph Dunford, care a participat la această conferință de presă, a trasat o paralelă între asedierea fizică a SI în fiefuri ca Mosul (Irak) și Rakka (Siria) și asedierea în spațiul cibernetic.
„Încercăm – fizic și în același timp virtual – să izolăm gruparea Statul Islamic”, a declarat Dunford.
Însă cei doi oficiali au refuzat să ofere mai multe detalii despre operațiunile cibernetice ale armatei americane.
„Nu vrem” ca jihadiștii „să fie capabili să facă diferența” între perturbările legate de armamentul cibernetic american și perturbările care nu au legătură cu acestea, a spus generalul Dunford.
Confidențialitatea este cu atât mai importantă cu cât aceste arme cibernetice sunt „noi”, „surprinzătoare” și „utilizabile” totodată împotriva altor adversari decât SI, a subliniat la rândul său Carter.
Secretarul american al Apărării nu a precizat care sunt acești inamici.
Însă oficiali americani din domeniul Apărării au continuat să avertizeze, în ultimii ani, atât în legătură cu unele capacități ruse și chineze în domeniul războiului rețelelor informatice, cât și cu cele iraniene sau nord-coreene.
Statele Unite sunt pe cale să constituie o forță de aproximativ 6.000 de militari specializați în războiul informatic, plasați pentru moment sub autoritatea amiralului Michael Rogers, directorul Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA), puternica agenție de informații însărcinată cu spionajul electronic.
Acest „comandament cibernetic” al armatei americane, din care fac parte 133 de unități de luptă, este necesar să fie capabil să desfășoare atât operațiuni de apărare a rețelelor și computerelor americane, cât și să le atace pe cele ale inamicilor.
Pentagonul a fost, până în prezent, foarte discret în privința activităților acestor comandamente cibernetice, însă administrația preconizează să suplimenteze cu 15% anvelopa destinată războiului informatic în cadrul bugetului Apărării pentru 2017, la 6,7 miliarde de dolari, reprezentând peste 1% din bugetul total al Apărării americane.