Prima pagină » Știri externe » SUA avertizează Coreea de Nord privind „provocarea” nucleară

SUA avertizează Coreea de Nord privind „provocarea” nucleară

SUA avertizează Coreea de Nord privind
Statele Unite au avertizat Coreea de Nord să se abțină de la "provocarea iresponsabilă", după ce statul comunist a transmis că principala sa instalație nucleară, complexul Yongbyon, și-a reluat activitatea normală, informează site-ul BBC.

Agenția de presă KCNA a transmis că statul nord-coreean își îmbuntătățește armele nuclare „în calitate și cantitate”, adăugând că este pregătit să facă față ostilității americane cu „arme nucleare în orice moment”. Cu toate acestea, experții spun că informațiile despre capacitățile nucleare ale Coreei de Nord sunt neclare.

Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unui ajutor, însă autoritățile de la Phenian au promis că vor reporni reactorul în 2013, ca urmare a celui de-al treilea test nuclear și în mijlocul unor tensiuni puternice regionale. Reactorul a fost sursa de plutoniu pentru programul de arme nucleare al Coreei de Nord. Experții sunt de părere că, atunci când va fi complet operațional, reactorul Yongbyon ar putea produce într-un an plutoniu cu care s-ar putea fabrica o bombă.

O comisie de experți americani a transmis la începutul acestui an că imagini din satelit au sugerat faptul că activitatea a început la complexul Yongbyon, însă anunțul de marți a fost prima confirmare oficială din partea Coreei de Nord asupra acestui fapt.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, comunitatea internațională nu va accepta Coreea de Nord ca stat nuclear. „Vom relua apelul nostru că statul nord-coreean ar trebui să se abțină de la provocări iresponsabile care agravează tensiunea regională și în schimb, ar trebui să se concentreze pe îndeplinirea obligațiilor internaționale și a angajamentelor”, a spus acesta.

Discuțiile între Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia și Rusia, având scopul să oprească programul nuclear nord-coreean, au stagnat din 2009.

Phenianul susține că a creat un dispozitiv suficient de mic pentru a se potrivi pe focosul nuclear al unei rachete, pe care ar putea-o lansa asupra dușmanilor, însă oficiali americani au pus la îndoială această afirmație.

Coreea de Nord a lansat amenințări agresive împotriva vecinilor ei și a Satelor Unite înainte, care deseori coincideau cu momentul în care se desfășurau exerciții comune militare între forțele Coreei de Sud și SUA.

Statul nord-coreean se află tehnic în război cu statul sud-coreean, întrucât Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace.

Autor

Citește și