Prima pagină » Știri externe » SUA cer din nou Rusiei să evite un dezastru nuclear. Reacția Moscovei

SUA cer din nou Rusiei să evite un dezastru nuclear. Reacția Moscovei

SUA cer din nou Rusiei să evite un dezastru nuclear. Reacția Moscovei

Administraţia Biden a cerut din nou, joi, Rusiei să pună capăt operaţiunilor militare din apropierea centralelor nucleare din Ucraina. Apelul vine în contextul atacurilor care au afectat instalaţii ale unităţii atomoelectrice de la Zaporojie, pe care însă Moscova le neagă și le atribuie Kievului.

„Luptele în jurul centralelor nucleare sunt periculoase şi iresponsabile. Statele Unite continuă să ceară Rusiei să cedeze în totalitate Ucrainei controlul asupra centralelor nucleare; de asemenea, susţinem apelurile ucrainenilor de a crea o zonă demilitarizată în jurul Centralei nucleare Zaporojie”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de cotidianul Le Monde.

Compania ucraineană Energoatom a comunicat că, „în momentul de faţă, situaţia este sub control” şi nivelul radiaţiilor este normal la Centrala nucleară Zaporojie, dar a subliniat că au fost avariate unele instalaţii de captare a radiaţiilor şi a fost semnalat fum generat de un incendiu de vegetaţie. „Situaţia se înrăutăţeşte, întrucât sunt substanţe radioactive în apropiere”, a atras atenţia Energoatom.

Antonio Guterres s-a declarat „profund preocupat” de situaţia de la Centrala Zaporojie

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „profund preocupat” de situaţia de la Centrala Zaporojie şi a avertizat asupra riscurilor producerii unei „catastrofe”, scrie Mediafax.

Mai multe atacuri militare au vizat joi instalaţii ale Centralei nucleare Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Moscova atribuie Kievului bombardamentele, dar Kievul susţine că sunt comise de armata rusă.

„Atacurile au fost lansate de partizanii preşedintelui Ucrainei”, a acuzat Vladimir Rogov, un lider insurgent prorus din estul Ucrainei.

SUA ceruse şi luni Rusiei să oprească activităţile militare în jurul centralelor nucleare din Ucraina. De asemenea, Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate ţările să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni joi seară, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a dezbate situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și